Изтекли телефоните на 400 млн. потребители на Facebook

Стотици милиони телефонни номера на Facebook потребители са били достъпни за всеки в интернет (снимка: CCO Public Domain)

Огромен брой телефонни номера на потребители на Facebook са били достъпни свободно в интернет. Става въпрос за 419 милиона телефонни номера, съобщи TechCrunch.

Цялата информация е съхранявана в няколко бази данни, хоствани на незащитен сървър. Това означава, че всеки е могъл да получи достъп до тази информация. По-късно базите данни са изтрити от сървъра.

Сървърът е съхранявал данни на 133 милиона потребители на Facebook от САЩ, 18 милиона от Обединеното кралство и повече от 50 милиона от Виетнам. Всеки запис съдържал уникален идентификатор на потребителя във Facebook и неговия телефонен номер, посочен в акаунта. Някои записи са включвали потребителски имена, пол и информация за местоположение.

Саням Джаин, изследовател по информационната сигурност и член на фондацията GDI, първи открива потребителските данни от Facebook. Говорител на социалната мрежа уточнява, че телефонните номера са взети от публично достъпните акаунти на потребителите, преди да бъдат променени настройките за поверителност.

Според него, откритите данни са остарели, тъй като за събирането им е използвана функция, която понастоящем не е налична. Експертите на Facebook не са открили доказателства за хакване на потребителски акаунти.

Неотдавна в САЩ приключи разследване на поредния инцидент, свързан с поверителни данни на потребители на Facebook. След процеса Федералната търговска комисия глоби Facebook с рекордната глоба от 5 милиарда долара

Коментари по темата: „Изтекли телефоните на 400 млн. потребители на Facebook”

добавете коментар...

  1. Таралеж

    133 + 18 + 50 = 201 млн.
    А другите 218 млн. потребители от къде са ???

  2. Az

    Какво стана с „техногичните лидери”? Що така?

Коментар