Очаква се МО скоро да освободи обхвата 700-800 MHz за 5G

„Искаме да развиваме 5G инфраструктура и не да контролираме входа, а изпълнението”, заяви министър Росен Желязков (снимка: МТИТС)

Механизмът за свързване на Европа предвижда бюджет от 3 милиарда евро за седемгодишния период 2021-2027 г. в различни приоритетни области, заявиха представители на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии” в Европейската комисия по време на регионален семинар „Механизъм за свързване на Европа 2 (CEF 2): Нови цифрови възможности”.

По-конкретно, ще бъде финансирано разгръщането на мрежи за високоскоростен достъп до интернет и за изграждане на 5G коридори по линиите на  транспортни трасета, стана ясно на семинара.

„Темата за 5G включва няколко елемента – технологичен, финансов и регулаторен. Очаквам в най-скоро време Министерството на отбраната положително да отговори на нашия апел за освобождаване на обхвата 700-800 мегахерца, за да може тези честоти да бъдат предоставени за разгръщане на 5G инфраструктурата”, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той добави, че се обсъжда с телеком операторите и Министерство на финансите новата тарифа за радиочестотен спектър, защото тя би била един от насърчителните елементи в политиката за разгръщане на 5G инфраструктура.

„Искаме да развиваме 5G инфраструктура и не да контролираме входа, а изпълнението. Това означава по-малко административна тежест по отношение на разполагането и повече контрол по отношение на екосистемата”, каза още министърът.

По неговите думи, всички целенасочени инвестиции имат огромен ефект. Като пример министърът посочи инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места.

„WIFI4EU показа, че местните общности са не само подготвени, но и търсят този достъп, не защото е безплатен, а защото е ефективен и дава възможност на малките общини да предоставят на населението и на потребителите интернет, който е вече е част от нашата екосистема”.

Представителите на Европейската комисия определиха  България като най-успешната страна в усвояване на средствата по WIFI4EU, подчерта министърът.

Росен Желязков посочи, че взаимодействието с телекомуникационния бизнес трябва да се развива особено в районите, където няма икономически потенциал. Изградената от държавата 7000 км оптична високоскоростна инфраструктура, заедно с бъдещите мрежи, ще позволи да се направи модел на синергия между средствата от Европа и усилията на икономическите оператори, добави той.

Коментари по темата: „Очаква се МО скоро да освободи обхвата 700-800 MHz за 5G”

добавете коментар...

  1. ха

    Anonymous той няма да ти отговори, но заяждането ти ми прозвуча леко като питане от вида: Ама защо казват, че ренгеновите лъчи облъчват, а видимата зелена светлина не облъчвала?

  2. Anonymous

    Би ли ми обяснил защо 3 Г и 4 Г не облъчват, защо уайфая не облъчва, а 5 г облъчва? ;)))
    не ми отговаряй, въпроса е риторичен ;)))

  3. LTE

    “Искаме да развиваме 5G инфраструктура и не да контролираме входа, а изпълнението. Това означава по-малко административна тежест по отношение на разполагането” Демек 5G клетки на всеки ъгъл докато се изпържим….няма значение дали го ползваш или не – облъчват те! 90% от хората не играят игри в реално време ,добавената реалност става и с 4G ,филмите на малкия екран не са гот и няма нужда да се теглят за минута. Тогава за какво ми е това надценено 5G, да ми надува сметките? И 4G си е достатъчно за 90% от времето ,на 90% от хората.

Коментар