Acer иска да намали зависимостта си от РС пазара

Благодарение на иновативни разработки в продуктите си, Acer ще постигне растеж тази година, подчерта Джейсън Чен (снимка: Acer)

Acer ще продължи да бъде в крак с PC индустрията и разработките в областта на Wintel-системите, но същевременно компанията планира да разработи нови бизнес направления, като взима предвид настоящите тенденции, съобщава DigiTimes.

Тайванският производител търси експоненциален растеж чрез сливания и придобивания и продължава да опитва своите сили в различни индустрии, включително биотехнологиите.

Стратегията на Acer беше представена от председателя и главен изпълнителен директор Джейсън Чен на пресконференция в навечерието на изложението IFA 2019 в Берлин, което се провежда от 6 до 11 септември.

Според топ мениджъра, неблагоприятните условия на пазара за персонални компютри, които се влошиха на фона на търговско-икономическата война между САЩ и Китай, подтикват Acer да разработва иновативни технологии и да подобрява потребителското изживяване.

Джейсън Чен подчерта, че геймърската марка Predator и семейството компютри ConceptD за творчески потребители са разработени въз основа на оригинални идеи на компанията, а не само върху архитектурата и спецификациите на Wintel.

Благодарение на включването на много иновативни разработки в PC продуктите си, Acer ще може да постигне ръст на приходите от 1-2% през 2019 г. Ако компанията е действала по различен начин, най-вероятно нямаше да избегне 10% спад в продажбите на фона на нестабилните условия и слабото търсене на глобалния пазар на компютри, заяви Чен.

Acer възнамерява да разшири присъствието си на пазара на софтуер и услуги. Компанията представи новата платформа за електронни спортове Planet9, която е предназначена да помогне на начинаещите да тренират и създават свои собствени игрални екипи.

Очевидно, тайванският производител се стреми да намали зависимостта си от пазара на персонални компютри. През 2019 г. се очаква приносът на PC продуктите към общите приходи на Acer да намалее до 70%, спрямо 75% през 2018 г.

Джейсън Чен обаче смята, че такъв показател не може да се нарече оптимален за компанията. По неговите думи, дъщерните дружества, включително Acer Cyber ​​Security, Aopen, Gadget Technowledge и Acer Synergy Tech, все повече ще подпомагат растежа на приходите на Acer.

Освен това компанията развива нови бизнес линии чрез придобивания. Чен подчерта, че Acer предпочита да купи 20-50% от акциите на дадена фирма, а не цялата. През 2018 г. Acer увеличи участието си в австралийската компания Bluechip до 20%. Съветът на директорите също одобри реинвестиции в тайванската биотехнологична фирма Pell BMT.

Коментар