Анализатори: Без 5G Аpple не може да увеличи продажбите

Липсата на 5G поддръжка в новите модели iPhone 11 може да е рисковано за Apple (снимка: Apple)

2019 г. се очертава като още една „трудна година” за телефонния бизнес на Apple, а доставките на iPhone ще намалеят с почти 15% до 177,8 милиона единици, прогнозира анализаторската компания IDC.

Експертите обясняват очаквания спад с насищането на пазара за смартфони като цяло и липсата на 5G поддръжка в устройствата на американската корпорация. Предполага се, че Apple ще пусне 5G устройства през 2020 г., което ще помогне на технологичния гигант леко да увеличи доставките на смартфони.

Apple може да се възползва от бавното навлизане на 5G смартфоните, тъй като до момента на тяхното по-осезаемо проникване компанията ще разбере състоянието на пазара и ще може да се подготви по-добре, според IDC.

Предишните оценки на Apple бяха правилни: новите мрежи и поддържащите ги смартфони имаха проблеми като неравномерно покритие, така че потребителите не бързаха да използват по-бързата комуникационна технология, отбелязва Cult of Mac.

Въпреки това, късното въвеждане на 5G в iPhone може да бъде рисковано за Apple, тъй като технологията предполага значително увеличение на скоростта на пренос на данни и може да допринесе за появата на нови видове мобилни устройства.

Според анализаторите на IDC, между 2018 и 2023 г. доставките на iPhone в световен мащаб ще намалеят средно с 2,2% и ще достигнат до 186,6 милиона броя към края на разглеждания период. Делът на Apple на пазара на смартфони ще намалее от 13% през 2019 г. до 12,6% през 2023 г.

Коментар