Броят на мобилните Android заплахи намалява

В периода януари-юни 2019 г. броят на мобилните заплахи e намалял с 8% (снимка: CCO Public Domain)

Броят на уязвимостите в Android устройствата е намалял, но делът на наистина опасните образци на злонамерен софтуер се е увеличил значително, сочи анализ на киберзаплахите през първото полугодие на компанията за сигурност Eset.

В периода януари-юни 2019 г. броят на мобилните заплахи намалява с 8%, в сравнение със същия период на 2018 г. Рансъмуер остава една от най-разпространените заплахи за мобилни устройства.

Така например, наскоро бе открит криптиращият вирус Android / Filecoder.C, който използва както симетрично, така и асиметрично криптиране и се разпространява чрез SMS съобщения в списъка с контакти.

68% от откритите уязвимости са критично опасни за нормалното функциониране на смартфони и таблети с операционна система Android или за сигурността на личните данни на потребителите. Този процент е значително по-висок, отколкото беше през миналата година.

Eset отбелязва, че мобилната сигурност играе все по-важна роля в защитата на информацията – както лична, така и корпоративна. Според експертите, с развитието на „интернет на нещата” е все по-належащо да се защитават не само лаптопи и смартфони, но и всички устройства, свързани към мрежата.

Коментар