Новият iPhone 11 Pro: тройна камера и разширени видео възможности

iPhone 11 идва със значително подобрени видео възможности (снимка: Apple)

На специално събитие в Купертино снощи Apple традиционно представи нови смартфони, които развиват миналогодишното семейство: iPhone Xr беше заменен от iPhone 11, а Xs и Xs Max – съответно от 11 Pro и 11 Pro Max.

Базов модел iPhone 11

Нека започнем с базовия модел. Задният панел на новото устройство е изработен от цяло стъкло, което е станало по-силно и покрива и изпъкналостта на камерата. Степента на защита на корпуса от вода съответства на индекса IP68 – iPhone 11 може да издържи потапяне на дълбочина 2 метра до 30 минути.

iPhone 11 идва с 6,1-инчов Retina екран (резолюция 1792х828 пиксела, контраст 1400:1) и шест цвята: лилав, зелен, жълт, черен, бял и червен. Най-голямата външна промяна е квадратната издатина отзад под тройната камера.

Смартфонът е базиран на новата едночипова система A13 Bionic, която е произведена по 2-ро поколение 7-нм технология и е с 20% по-бърза в изчисленията и графиката, в сравнение с A12, подобрена е и енергийната ефективност.

A13 Bionic използва технология за машинно обучение и включва по-бърз Neural Engine за анализ на снимки и видео в реално време, а новите ускорители за машинно обучение позволяват на централния процесор да извършва повече от 1 трилион операции в секунда.

Камерите са основен акцент в представянето на iPhone 11 (снимка: Apple)

За съжаление Apple не зарадва бъдещите собственици на iPhone 11 с добавяне на телеобектив, а вместо това допълни основния модул (12 мегапиксела, ƒ/1.8 диафрагма, оптична стабилизация) с ултра-широкоъгълен (12 мегапиксела, 120°, ƒ/2.4 апертура, EIS). Така или иначе, възможностите за снимки се подобряват сериозно: основният модул се фокусира три пъти по-бързо върху всички пиксели, налични са подобрен нощен режим, ново поколение HDR, разширена корекция на „червени очи”, нови портретни режими (например, можете да снимате домашни любимци и различни обекти).

Новата генерация Smart HDR технология използва сложни алгоритми за машинно обучение, които позволяват да се правят снимки с реалистично цветово възпроизвеждане и добре развити светли и тъмни зони както на обекта, така и във фонов режим. Технологията за изображения Deep Fusion, базирана на възможностите на A13 Bionic с Neural Engine, използва съвременни технологии за машинно обучение за обработка на всеки пиксел в изображението, за да оптимизира текстурата, детайлите и нивото на шума в снимката.

iPhone 11 все още не поддържа 5G комуникации (снимка: Apple)

Отделно, заслужава да се спомене видеото: и двата модула поддържат запис 4K при 60 кадъра/сек в HEVC и могат да се превключват безпроблемно без спиране на записа. Вече можете да снимате видео в разширения динамичен диапазон при 60 кадъра/сек (досега – 30 кадъра/сек). Също така е осигурена „кинематична стабилизация” за максимална гладкост при резолюция 4K (по-рано – 1080p).

И благодарение на функцията QuickTake, за първи път потребителите могат лесно да започнат да записват видео, без да превключнат от режим на снимане, а просто като задържат бутона на затвора.

Apple актуализира и предната камера TrueDepth, като увеличава разделителната способност до 12 мегапиксела (ƒ/2.2), която сега осигурява по-широк ъгъл на гледане, получава функциите на новото поколение Smart HDR, поддръжка за 4K/60p и видео със забавено движение в 1080p при 120 кадъра/сек. Face ID технологията е станала с 30% по-бърза, работи от по-голямо разстояние и от по-големи ъгли.

iPhone 11 поддържа запис на видео с резолюция 4К при 60 кадъра в секунда (снимка: Apple)

Функцията за съраунд аудио симулира съраунд звук, а технологията Dolby Atmos прави звука на iPhone 11 мощен и изразителен. Предвидена е поддръжка за стандартите Gigabit LTE до 1,6 Gb/s (за съжаление няма 5G поддръжкаи) и Wi-Fi 6, а функцията eSIM позволява използване на две SIM карти. Животът на батерията е увеличен с час: новият смартфон може да възпроизвежда видео в продължение на 17 последователни часа срещу 16 за iPhone Xr.

iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max

Смартфоните iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max са актуализирани още повече: в допълнение към новия процесор, подсиленото стъкло, подобрената защита от влага, новата предна камера и останалите изброени технологии, те получават и подобрени дисплеи Super Retina XDR. Новите екрани все още се произвеждат по OLED технология, но поддържат HDR, предлагат яркост до 1200 cd/m², контраст до 2000 000:1 и повишена с 15% енергийна ефективност.

Между другото, устройствата iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max получават защита от вода по стандарта IP68 и могат да издържат на потапяне на дълбочина 4 метра до 30 минути.

iPhone 11 излиза в магазините на 20 септември заедно с различни аксесоари (снимка: Apple)

Въпреки значителното увеличение на изчислителната мощност, графичната производителност и машинното обучение, и двата нови смартфона работят много по-дълго, без да се презареждат. IPhone 11 Pro може да работи в режим на гледане на видео с четири часа по-дълго от iPhone Xs, а моделът iPhone 11 Pro Max превъзхожда съответните iPhone Xs Max с впечатляващите 5 часа.

IPhone 11 Pro и 11 Pro Max получават тройна камера (обичайната широкоъгълна, вече спомената в iPhone 11 ултра широкоъгълна и телефото). Превключването между трите камери е много лесно, а функцията за аудио увеличение сравнява източника на звук с това, което потребителят вижда в кадъра, заглушавайки външния шум.

Мощни инструменти за редактиране на видео ще бъдат налични в iOS 13. Можете да завъртите и изрежете рамката, да увеличите експозицията и да приложите филтрите незабавно. Такава обработка отнема няколко секунди и резултатът се вижда веднага.

Телефотокамерата с 12MP има по-голяма бленда (ƒ/2), като така в кадъра влиза 40% повече светлина, в сравнение с iPhone Xs и Xs Max – снимките и видеоклиповете изглеждат по-добре. Заслужава да се отбележи, че основните и телефото обективите са оборудвани със система за оптична стабилизация.

iPhone 11 издига на следващо ниво снимането със смартфон (снимка: Apple)

Обновеният интерфейс на камерата ви позволява по-ефективно да взаимодействате със системата от три камери. Функцията QuickTake, както вече беше споменато, дава възможност да записвате видео директно от режима на снимане, като просто държите бутона на затвора. По време на презентацията Apple показа актуализирано приложение Filmic от „трети страни”, което ви позволява да записвате видео от две камери на новия iPhone.

Инструментите за редактиране на снимки в приложенията Camera и Photo стават по-мощни и удобни. В допълнение, сега можете да ги използвате за редактиране на видео. В приложението Camera можете да конфигурирате портретното осветление, като коригирате позицията и интензитета на източника на светлина за обекта в рамката, а новият ефект „светла тоналност – черно-бяло” ви позволява да правите стилни черно-бели фотографии в режим „Портрет”.

Наличност и цени

Цените на новите смартфони започват от 699 долара за iPhone 11, 999 долара за iPhone Pro и 1099 долара за iPhone Pro Max. Предварителните поръчки на смартфоните започват на 13 септември, а на пазара устройствата ще излязат на 20 септември.

Коментар