Руски телеком и Huawei пуснаха пилотна 5G мрежа в Москва

Москва ще тества технологии за „умния град” в пилотна 5G зона, изградена съвместно с Huawei във Всеруския изложбен център (снимка: ВДНХ)

Руският мобилен оператор MTS осигури втора 5G зона в Москва, разположена във Всеруския изложбен център (ВДНХ), който е една от основните атракции на столицата. По-рано подобна зона бе обособена на улица Тверская.

Мрежата е оборудвана от Huawei и работи в честотни ленти от 28GHz и 4,9GHz. В нея ще се тества т.нар. технология „Smart City” (умен град), предназначена да подобри сигурността и управлението на градските услуги, както и да помогне за развитието на транспортната система в Москва.

Споразумението между MTS и Huawei беше подписано през юни по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, уточниха от отдела по информационни технологии към правителството на Москва.

5G ще ускори разразработката на превозни средства със самостоятелно управление в Москва заедно с други бъдещи технологии, според Едуард Лисенко, ръководител на ИТ департамента: „Москва се занимава с прилагане на телемедицински и IoT технологии в градските услуги, които изискват сигурна и бърза връзка”, допълва той.

Докато в момента супер-бързата мрежа от пето поколение е налична само около един от павилионите в комплекса ВДНХ, очаква се до 2020 година пилотната зона да се разшири и да обхване почти цялата зона на изложбения център.

Притежателите на 5G-съвместими смартфони ще могат да се възползват от супер-бързи интернет връзки след комерсиалното стартиране на мрежата. Първият телефон, свързан към мрежата, демонстрира скорост на интернет достъп от 1,2Gbps. Това означава, че изтеглянето на филм с Full HD резолюция ще отнеме на потребителя около една минута.

Първата 5G зона в Москва заработи по-рано този месец на известната улица „Тверская”. Шведската компания Ericsson предостави оборудването за мрежата, която се управлява от руския мобилен оператор Tele2.

До края на тази година в Москва се очаква да заработят четири пилотни 5G зони, всяка от които ще се управлява от един от четирите големи телекомуникационни оператора в Русия.

Коментар