Робот може да плува и излита от водата

AquaMAV използва иновативна задвижваща система, която буквално го изтласква от водата на височина от 26 метра (снимка: Imperial College London / YouTube)

Какво ще кажете за робот, който скача от водата и се извисява във въздуха като летяща риба? Вече съществува подобна машинка, благодарение на специалистите от лабораторията за въздушна роботика в Imperial College – Лондон.

Инженерите са разработили концепция за мултимодален робот, наречен AquaMAV, който може да „изскочи” от водата. Статия за високотехнологичното творение беше публикувана тази седмица в списание Science Robotics, а в YouTube е наличен видееоклип за робота.

AquaMAV използва иновативна задвижваща система, която буквално го изтласква от водата на височина от 26 метра. Вода и калциев карбид на прах се смесват в горивната камера, образувайки ацетиленов газ, който се възпламенява, разширява и изтласква водата, задвижвайки робота.

Използваната технология е толкова ефективна, че благодарение на нея дронът е в състояние да излита по време на силни вълни във водата. Това означава, че AquaMAV може да се използва за вземане на проби от вода в трудни условия, например по време на наводнения или разливи на нефт в океана.

Коментари по темата: „Робот може да плува и излита от водата”

добавете коментар...

  1. :o)

    Какво е предназначнието на този робот?
    Да плаши патките в Риджънтс парк???

Коментар