Набедиха Китай че атакува US правителствен сайт

Китайски кракери са атакували сайта на американското Министерство на търговията, съобщиха няколко он-лайн медии, позовавайки се на информация от AFP.

Според експерти по сигурността, атаките идват от компютри в китайската провинция Гуандонг и целят да извлекат важна информация от офиса за експорт на технологии към министерството.

Китайското правителство пък негласно подкрепяло атаката, твърдят консултанти по сигурността и официални представители на US администрацията, пише theregister.com, цитирайки AFP.

Атаката е подтикнала Бюрото по индустрия и сигурност (BIS), което управлява технологичния екпорт на САЩ за комерсиална и военна употреба, да ревизира защитата на компютърните си системи и сигурността.

Говорителят на Министерството на търговията разкрива, че е имало целенасочен опит за достъп до потребителските акаунти на BIS. Бюрото обаче е реагирало незабавно със серия от действия, които са предотвратили кражба на данни, твърди официалната версия по случая.

Не за първи път обвиняват Китай, че инициира кибер атаки на компютърните системи на западните правителства. Следите от атака в края на миналата година срещу правителствените системи на Англия отново водеха към Китай. Тогава хакерите използваха за пробива все още непачнат WMF експлойт.

Коментар