Google може да купи Nutanix за над 9 милиарда долара

Google се нуждае от доказан играч на пазара за центрове за данни, за да постигне целите си в сегмента на частните облаци (снимка: Google)

Google може да придобие Nutanix, производител на хардуер и софтуер за центрове за данни, за да продължи да преследва амбициите си на пазара за облачни изчисления, според анализаторите от Forbes.

Подобна сделка е резонна, тъй като водещите облачни доставчици вече са сключили сделки за партньорство или са направили големи придобивания. Например, Amazon и Microsoft започнаха партньорство с VMware, IBM купи Red Hat, а Microsoft задълбочава отношенията си с IBM и Red Hat.

Освен това наскоро Microsoft и Oracle обединиха усилия, за да гарантират взаимната интеграция на облачните си решения, отбелязва публикацията във Forbes.

По-рано Google пусна собствена хибридна облачна платформа Anthos, но компанията се нуждае от доказан играч на пазара за центрове за данни, за да постигне целите си в сегмента на частните облаци, казват експертите.

Nutanix, лидер в хиперконвергентната инфраструктура, може да се впише добре в стратегията на Google за пазара на хибридни облаци.

Евентуална сделка с Nutanix може да възлезе на стойност 9,3 милиарда долара. Това е почти два пъти повече от текущата пазарна капитализация на компанията.

Анализаторите оценяват приходите от облака на Google и Nutanix съответно на 6,5 и 1,2 милиарда долара, според резултатите от 2018 г.

Коментар