Apple не ще да плаща €13 млрд. данъци на ЕС

Apple е ползвала незаконни данъчни привилегии в Ирландия от 1991 до 2007 г., смята Европейската комисия (снимка: CCO Public Domain)

Днес Apple ще започне да обжалва решение на Европейската комисия, съгласно което производителят на iPhone трябва да плати данъци в размер на 13 милиарда евро, спестени от операциите на компанията в Ирландия.

Apple изпраща шестчленна делегация в Общия съд на ЕС в Люксембург (вторият по важност съд в Европа), водена от финансовия директор Лука Маестри, за да участва в двудневно съдебно заседание, съобщи Ройтерс.

През август 2016 г. Европейската комисия, въз основа на собствено разследване, заключи, че Apple е ползвала незаконни данъчни привилегии в Ирландия от 1991 до 2007 г. Правителството на страната е помогнало на корпорацията значително да намали данъците си и сега Apple е длъжна да възстанови на ЕС липсващата сума.

Маргрет Вестагер, европейски комисар по въпросите на конкуренцията, съобщи, че ирландското подразделение на Apple е плащало данъци в страната по ставка от 0,005%.

Според европейските власти, Ирландия е предоставила на Apple неоправдани фискални предимства, което е позволило на американската корпорация да плаща значително по-малко данъци, в сравнение с други компании.

Apple отрича тези твърдения и настоява, че е спазила ирландския и американския данъчен закон.

Коментари по темата: „Apple не ще да плаща €13 млрд. данъци на ЕС”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Рапи, губиш територии не заради червената чума, а заради това, че си бил окупатор на гърция и сърбия и си бил съюзник на оня с мустачките ;))) Някой здраво те е промивал 😉
    От идеите, които имаш, мога да се досетя кой ;)))

  2. Мхм

    Хахахха смешка, преди да дойдат тъпите каскети от селата и червената армия да ни окупира сме били най богатите на балканския полуостров и в топ 10 по икономически показатели в европа, заради червената чума губим 1/3 от територията, за 45 години ставаме най-бедните в европа заедно с румъния и албания, 1944г е най черната година в историята на България!

  3. ха

    ..,
    Аз просто се подигравам на налагане на санкции за период завършил преди 12 години. Къде е блеел ЕУ по това време!? И ако приемем, че 12 години не е толкова много, то какво да кажем за началото на периода за който ги глобяват, който е преди 28 години…

  4. ..

    ха,

    Ако ще връщаме преди 1944, ще върнем пак едни смутни, преходни времена на големи кражби от народа.

    Не се бъркай, колкото и зле да е бил комунизмът, не случайно 90% от възрастните хора, родени и живели преди 1944г, предпочитаха комунизма – който е бил жив свидетел, знае че е било многократно по-зле от комунизма.

  5. ха

    Сега ние трябва да се поразровим и да видим, че през 1989-та година преходът ни към демокрация не е легитимен. И да върнем нещата назад, като анулираме всички приватизации и придобивания случили се след тази дата… Може да се опитаме дори да върнем към преди 1944, но това вече е почти невъзможно, защото документите почти изцяло са изчезнали от тогава…

Коментар