Коя е по-добрата инвестиция: Криптовалути или традиционни акции?

Привлекателното на криптовалутите е относителната нестабилност на пазара (снимка: CCO Public Domain)

Въпреки че този дебат продължава, много експерти са съгласни, че криптовалутите имат присъща волатилност, която води до ненадмината възвръщаемост. Това е така особено когато се подпомага от външни инструменти, които анализират пазарите и тенденциите, за да дадат съвети за инвестиции, които да се окажат успешни.

Тогава е редно да се запитаме – защо криптовалутите са толкова предпочитани пред обикновените акции?

Първо, привлекателното на криптовалутите е относителната нестабилност на пазара. За нула време инвеститорите могат да удвоят или дори утроят инвестицията си, нещо, което не се случва при традиционните акции.

Ако имате успех на фондовата борса, можете да направите 5-15% ROI (възвръщаемост). Въпреки това, инвестирането в Биткойн преди точно 12 месеца би довело до приблизително 144% възвръщаемост. Фактите са факти.

Общият консенсус сред някои неопитни инвеститори е, че волатилността означава непредсказуемост, което кара някои от тях да имат скептични виждания за крипто пазара. Това обаче не е така – волатилността е просто характеристика на ценовия цикъл.

Използването на външни инструменти, които могат да анализират тенденциите и да прогнозират бъдещи увеличения и понижения, значително подобряват шансовете за извличане на ползи от променливия пазар, като същевременно държат под контрол потенциалните опасности. Успешните инвеститори направиха точно това.

При акциите е много трудно да се разпознаят и анализират тенденциите, така че да се възползвате от тях. Това не е така при криптовалутите. Увеличенията и спадовете на много от различните активи са взаимосвързани.

Това може да се използва като голямо предимство за търговците на криптовалути, особено опитните, които могат ефективно да прогнозират движението на пазара, докато борсовите търговци се влияят от външни и непредсказуеми сили.

Дори HODL, както стана известно, може да бъде много ефективна стратегия за търговия с криптовалути, ако тенденциите на пазара са възходящи.

Бумът на популярността на криптовалутите в края на 2017 г., последван от самокорекцията в началото на 2018 г., е много дискутирана тема сред скептиците, тъй като те вярват, че ще се случат по-радикални скокове и падения като тези.

Експертите обаче смятат, че това не е така и че краят на този период напълно води до силна възходяща тенденция за криптовалутите. Алгоритмичният трейдър и член-основател на RoninAi, Петър Боровик, смята, че този период доказа, че криптовалутата е интелигентна инвестиция.

„Това беше луд период за криптовалутите. Дори моят таксиметров шофьор ме питаше дали имам Биткойн. Сега можем да погледнем назад към този период като доказателство, че пазарът на криптовалути е много по-стабилен, отколкото предполагат скептиците.

Той пое рязко нагоре и надолу, но като цяло продължи възходящата си тенденция. Криптото е много по-дългосрочна игра, отколкото хората мислят. Бих посъветвал всеки да инвестира в криптовалута, но по-важното е, да правят това по интелигентен начин”.

Инвестицията в криптовалути има възвращаемост, с която акциите не могат да се конкурират, а недостатъците на инвестирането в криптовалути могат лесно да бъдат смекчени, ако времето, усилията, парите и правилното управление на риска бъдат приоритет.