Бил Гейтс иска пренасочване на субсидиите за технологии

След десетилетия на правителствени стимули, сега вятърната и слънчевата енергия са разгърнати достатъчно широко, за да отпаднат субсидиите (снимка: CCO Public Domain)

Време е да пренасочим правителствените субсидии в подкрепа на слънчевите и вятърните електроцентрали към други чисти технологии, които все още не могат да се конкурират на пазара. Това твърди Бил Гейтс, съосновател на софтуерния гигант Microsoft и ръководител на благотворителна фондация с многомилионни ресурси.

Правителствени субсидии за слънчева и вятърна енергия има навсякъде по света и то от толкова години, че сме приели тази практика за нещо естествено и едва ли не задължително. В някои страни, където такива стимули бяха въведени рано, мисията е вече изпълнена и чистите енергийни източници са конкурентни на изкопаемите горива – и дори по-евтини от тях. Отпадането на старите, замърсяващи технологии, вече се случва.

Точният момент

Един показателен пример са соларните панели. За няколко години техните цени намаляха в пъти, достигайки равнища, при които са съвсем достъпни за всеки обикновено потребител. Може да се каже, че при такова развитие на пазара технологията вече не се нуждае от държавна подкрепа.

Точно това е моментът, когато ресурсите за финансово стимулиране на нови технологии трябва да се пренасочат към други нововъзникващи технологии, смята Гейтс. И не без основание.

„След десетилетия на правителствени стимули, сега вятърната и слънчевата енергия са разгърнати достатъчно широко, за да могат производителите и разработчиците да бъдат все по-ефективни и да намалят разходите, без нужда от субсидиране”, каза Гейтс в интервю за Bloomberg Television.

Кандидати за субсидии

Къде тогава, според него, трябва да отидат субсидиите? Има други области, където е трудно разходите да намалеят и да се наложат нови, по-ефективни технологии, без помощ чрез субсидиране.

Голяма ниша, в която могат да се насочат ресурсите, са системите за съхранение на енергия. Те са необходими, защото характерът на голяма част от възобновяемите източници е непостоянен – можете да имате огромен фотоволтаичен масив, но в мрачен ден без слънце той няма да генерира толкова енергия, колкото се очаква.

Затова акумулаторните системи ще са от огромно значение в условията на преход към нова енергийна система. В същото време новите разработки в областта на батериите са печално известни с огромния брой стартъпи, които са разработили отлична технология, но не са успели да постигнат масовизиране – именно заради липсата на достатъчно ресурси.

Друга сфера, в която следва да се пренасочат субсидиите, са различни видове инструменти, които могат да намалят емисиите на парникови газове в сектори, различни от производството на електричество. Обичайно при мисълта за чисти технологии хората си представят соларни панели, вятърни генератори и сгради с нови прозорци и дебели топлоизолации. Но някои от секторите, които консумират най-много енергия и генерират огромни количества вредни емисии, са производството на стомана, на цимент, селското стопанство.

Иновативни решения за радикално екологизиране на тези сектори не липсват. Те обаче нямат подкрепа, каквато имаха соларните панели и вятърните „перки”. Поради това не могат да навлязат в мащаб в секторите, които най-много допринасят за замърсяването и затоплянето на планетата.

Призив към правителствата

Всичко това, според Бил Гейтс, говори, че правителствата трябва вече да пренасочат субсидиите от технологиите за чиста енергия към други, реално нуждаещи се от помощ технологии, които иначе трудно биха достигнали голям мащаб и зрялост, за да са в състояние да се конкурират на пазара самостоятелно.

И доколкото субсидиите винаги са ограничен ресурс, те трябва да бъдат насочени към инструментите, от които се нуждаем най-много и които се нуждаят от най-голяма помощ.

Коментари по темата: „Бил Гейтс иска пренасочване на субсидиите за технологии”

добавете коментар...

  1. Йори

    ХАХАХАХААХАХАХАААААА, шоу!

    Психолозите (западните, да) отдавна са установили, че хората проектират своите отрицателни характеристики и падения върху другите.

    Например, при една двойка, този който изневерява, често си мисли или дори обвинява другия в изневяра.

    И във форумите на Технюз наблюдаваме същото – Фофу под всякакви статии обявява всички, които не са съгласни с него, за руски тролове, разпространяващи пропаганда.

    От това следва изключително простият и очевиден извод, че той самият е платен трол със зададени опорни точки.

    Човекът му каза в прав текст, че въобще не е против Запада, а конкретно срещу Гейтс, но тоя го нападна със стандартните си опорки – не си ли влюбен до уши в Запада, не боготвориш ли абсолютно всеки западняк, значи задължително си руски трол и национален предател.

    Ето, сега ще ви демонстрирам как работят двете мозъчни клетки на Фофу, като за целта ще изнеса някои данни за Русия, ползвайки западни източници:

    Между 2000 и 2019г БВП на Русия нараства от $260 милиарда до $2,3 трилиона – почти 9 пъти или усреднен иконимически растеж от 18,25% на годишна база.

    Заради санкциите имат сериозен спад до $1,28 трилиона но, пак 5 пъти по-добре, отколкото през 2000г. Също така, веднага след това отново започва растеж, като за първата година нараства с 27%.

    Икономиката им за 2018г е:
    Селско стопанство – $52 милиарда
    Индустрия – $531,5 милиарда
    Производство – $204 милиарда
    Услуги – $726 милиарда

    Всичко, което пиша, е директно извадено от Wolfram Alpha.

    За милиардите на Путин има само твърдения, но няма доказателства, та всеки има право да им вярва или да не им вярва.

    Гледайте сега поредната неадекватна тирада … 😀

  2. Anonymous

    Хора, не се занимавайте с тоя оръфляк – няма статия, под която да не се е изсрал, сакън някой да не каже нещо против великия запад.

    Нищо, че тия мърши са избили 10 пъти повече, отколкото Сталин и Мао и всичките комунисти по света взети заедно.

    Нищо, че са крали ресурси и са изтегляли мозъци от цял свят столетия наред. 80% от големите “американски” учени са имигранти, бягащи от ужаса, който самите западни режими създават посредством подривната дейност на ЦРУ.

    Нищо, че конкретно на България са навредили 10 пъти повече, отколкото всичко, което твърди, че Русия някога ни е навредила. Специално за Русия реди лъжа след лъжа, след лъжа, след лъжа, извадени от дебелия тефтер на ЦРУ.

    Важното е, че сега са велики. Ще ги видим докога.

    Много добре се вижда колко успяват да напредват без колониите си – единствено американците се държат.

    Франсетата от над 1 година са по улиците, защото капитализмът нещо взе да ги натиска прекалено много – вече колониите не могат да бъдат експлоатирани като едно време.

    Англичаните се борят със зъби и нокти китайците да не ги изритат от Хонг Конг, защото ще “империята” ще залезе за минута е много. Особено след като сами си унищожиха собствената индустрия.

    Немците и те се чудят къде да изкарват свръхпроизводството, та около 2000г изкупиха един куп предприятия, само за да ги затворят.

    Бъдещето е пред нас, а такива като оръфляка историята ще ги забрави бързо.

  3. Фофу

    За пословиците и поговорките щеше да по-добре да не се обаждаш пак, че се видя колко жалко количество мозък имаш.

    Да съм голям капиталист – не, просто изброих няколко (от хилядите) ембеламтични фирми, които в ком лагера не са се случвали няма да се случат. Почти всички започнали от празни стаи или гаражи или работилници и достигнали до милиарди оборот и международни признания.

    Разбира се да, троловете къде със самоястоятели мозъчни еквилибристики къде със спуснати от по-горе (дело на по-изпечени демагози, калени през годините) опорни точки ще ги оплюят, осмеят, демонизират и пр

    Да, стреляли са, убили са стотици, но факт е, че системата от вътре и сама се е коригирала. Нещо което не можа да се случи с куманизъма, поне докато не остана нищо за крадене (т.е. след като окрадоха всичко за 45 год и после и направиха 14 милирда долара заем и него опоскаха) и не се наложи под натиска на запада да ни дадат малко свобода срещу заеми.

    За съд и присъда не говори, защото скверниш паметта на поне 35 хиляди българи изведени от къщите си посред нощ и застреляни в трапове изкопани от булдиоюзери и след това направени бунища отгоре. И оставили родата им в ужас, да се чудят живи ли са или не и да не смеят даже да питат. Паметта на българските офицери връщащи се от фронта (ВСВ) към къщи и отведени настрана и застреляни като кучета из сръбските гори също.

    За запада, че грабел из разните по-неразвити държави – да, но поне им оставят къде по-добър шанс за просперитет. Руснаците като ни обраха всички парични фондове събирани от освобождението от турско до 9-ти, после златният резерв, после всички полезни изкоопаеми за период от 45 го и какво. Целият ком лагер, най-бедните в света. И в ЮАР са по-добре. Е, в Сомалия може да са по-зле.

    И, ти видя наколко шефчета в телерик и се отказа и започна частна фирма. При 14 хил + софтуерни фирми в Бг. Това и че си частен предприемач го разправяй на шапката си. Давам ти максимум средно грамотен списвач (трол) в мазето на Позитано. По-долу ще обясня.

    “За комунизЪма няма какво да ми говориш, той отдавна си отиде.” – това го разправй на малките деца дето не разбират. Имена на неща са се сменили, но комАнизЪма никъде дори не е тръгвал. Това може да го каже само позитански трол.

    “А, местните ни управници, въпреки че са комунисти от първия до последния, отдавна ни управляват по най-съвременен западен модел и образец.” Първо, това е хубаво да внимаваш как го казваш, че някой с по-развито чувство за хумор може да умре от смях. И второ – “въпреки че са комунисти “, а, нали си бил отишъл комунизъма. Ко стана сИга.

    Там другите ала бала, Чомски и пр. други тролове и техни мозъчни гимнастики и жонглирания и те са същите като теб, но явно малко по-умни и на по-добро заплащане. Но дори и факта, че могат да говорят свободно без да се притесняват от Новичок е голям плюс за ония западни изедници, не си ли съгласен ??

    “Но, и тая им далавера на западняците взе да свършва.” А, е, дОдЕЕЪме си на думата, Че ги тръшкаме тия изедници. Скоро. Ами кат паднат, ти, ръиш в твоята фирма, ко ш праиш без западни технологии. Ш чукаш с руски чук и секач произведени в тулските заводи, форуми по камъните.
    ………..
    1 Дори и да е вярно за връзката на майката на Гейтс с шефа на ИБМ (което може да си е плод на някой доста умен трол), ИБМ първо отиват при Гари Килдал да го търсят за ОС. Той обаче ги отсвирва и отива на някъде. Едва след него търсят Гейтс. … Жмъц.

    Понеже си типчно завистливо мрънкало д обърнем въпроса така – ако ИБМ бяха потърсили теб, ти щеше ли да се справиш ??? Или, колко други влиятелни майки е познавал шефа на ИБМ със синове, защо точно се обръща към Гейтс ?? Или колко други внуци на банкери оставят след себе си фирми измежду първите в света ??

    2. Да, така е, но все пак след плащането делата спират, значи пито платено. Той и самият Джобс го взема от Xerox. Само дето плаща предварително.

    3. Да имало е, но първо 99% са измислица на троловете и второ, затова през годините се стига до там Гейтс да бъде разследван, съден и пр. Стига се до това, че е извикан пред конгреса и до заплаха фирмата да бъде разделена умишлено заради анти-монополните закони. Къде в нашата система дори се е говорило за такова нещо при положение например, че има фирма която владее 400 хил декара и арендира още 300 хил от милион и двеста хил декара най-добра обработваема земя в Бг. Малък пример. Или как става, че Гоцевата фирма Пещерска гроздова има облагаем доход по-малък от сумата дадена за раклами за дадената година.

    Ама разбира се троловете са затова – да хърлят прах от едната страна и да сочат да се гледа в другата и постоянно да пригласят – На запад народе, на запад гледай, не гледай нашите, остави ги да си крадат на спокойствие

    4. Това че жонглираш разни твърдения, били разследвани и че размятваш английски термини и пр. не прави МС нещо виновни. Всеки се простира до там докъдето му е позволено. Ако им е позволено повече, търси корумпираните комуняги дето са го е позволили. Но пак, троловете … затова им плащат, да (пре)насочват вниманието.

    5 Тук пак дойде момента – Като не можем да сме им на нивото, давай да ги плюем. И нищо друго. Повтарям го за 50 ти път. Нараствали им доходите през годините. Ами лошо няма – горе долу всеки на планетата се бори затова. Поне могат да покажат откъде са им дошли. Че нашите комуняги дето ограбиха десетки поколения за 45 год и заем взеха и опоскаха (т.е. ограбиха и бъдещите поколения), не им ли нарстват доходите. Но всичко е под масата.

    И колко фондации имат те. Какво, застанили са на площада пред ЦУМ и гледат милите, къде бедняк – на ти мило. На кой са дали и един лев ?? Западната система поне ги принуждава да дадат малко за да запазят. Нашите които държат цялата държава по суша въздух и вода, нямат такава нужда, защото няма кой да ги заплаши с разследване.

    ДругарА Путин като има над 44 милиарда, колко е дарил ??

    “С малко анализ се вижда, че разходите му годишно са нищожни .. ” Оф, бе тия анализи тролските, ние ги знаем. Къде са тия анализи, дай да видим поне един ?? Спирам, че ми омръзна да чета едни и същи глупости и да се повтарям.

  4. ...

    Ех, фъфляк, забравих в предишния си отговор за точките, извинявам се 😀

    Та, кои точно точки са недоказани, че нещо не съм много сигурен?

    1. Че родителите на гейци имат връзки и го уреждат? Не ставай смешен, това дори не е тайна – срещата с IBM му я урежда майка му (Mary Maxwell Gates), която е лична приятелка с IBM CEO John Akers.

    2. Че не е крал интелектуална собственост? Стив Джобс не би се съгласил с теб. Ако не бяха онези $100 милиона през 1997г, Apple до ден днешен щяха да водят дела срещу М$.

    Също така, в Wikipedia има една статия Microsoft litigation, там има описани не един и два случая.
    Аз лично съм чел и в далеч по-достоверни източници от Wikipedia, но там са добре събрани и обобщени.

    3. За съжаление, не си записвам всичко, което прочета през годините, но имаше няколко случая на фалирали компании заради MS.

    4. Сделката на MS с българското правителство са типичен пример за корупция.
    Пример за монополни практики – колкото искате, разследваха ги доста.
    Пример за анти-конкурентни практики – че то заради тях въведоха два термина:
    FUD – Fear, Uncertainty, Doubt (страх, несигурност, съмнения)
    EEE – Embrace, Extend, Extinguish

    Е, разбира се, има кой да им напише разумно законодателство, така че тези “практики” да не са незаконни.

    5. Тук вече ставате безумно смешни и ти, и тоя дедо – схемата с криене на данъци чрез създаване на собствена фондация нито е новост, нито е тайна.

    Не е трудно човек да проследи новините и да види как нарастват парите на гейци през годините.

    С малко анализ се вижда, че разходите му годишно са нищожни, а той и цялото му семейство са практически на издръжката на фондацията. Включително къщата им е дарена на фондацията.

    Следователно пари за наука тоя дебил почти не дава.

    Но, много държи да дава акъл как парите от данъците на хората да се харчат.

  5. ...

    фъфляк, ако поне малко разбираше пословиците, щеше да млъкнеш.

    Изкарваш се по-голям капиталист и от най-големите капиталисти, а съм ти чел глупостите и под други теми – ти нямаш доводи, само елементарни твърдения, които са валидни само ако игнорираш последните 150 години история и подкараш с големите обобщения.

    В същото време очевидно нямаш грам идея какво се случва назапад в момента, нито какво се е случвало последните 1-2 столетия.

    Аз фейсбук нямам, но е хубаво, че поне си признаваш откъде ти се “ограмотяваш”. То и затова нищо не знаеш, очевидно.

    За гулага знаеш, но пропускаш как американски сенатори са насъсквали тълпите да линчуват хора със социалистически идеи. Жертвите са стотици – убити от тълпата без съд и присъда.
    Дори скапаните комунисти от кумова срама са правели там няк’ви фиктивни дела. В САЩ няма, директно изтребват.

    Мрънкате за Белене, но събитията в Детройт, когато полицията стреля по протестиращите, не се е случвали, нали?

    България била фалирала 3 пъти по времето на комунизЪма. Пък, капиталистическа Америка е просперирала през Голямата депресия, нали?

    Западните държави са по-богати не заради “системата им”, под което ти очевидно визираш демокрация и капитализъм, а заради “системата им” на империализъм и агресивно ограбване на ресурси от цял свят – англичани, американци, французи, испанци, италианци, немци, холандци, датчани.

    А, ако искаш да спориш на тая тема, направо иди да спориш с Ноам Чомски, той ще ти разкаже за “честния, истински капитализъм” и за “демокрацията”.

    Особено интересно е, когато Чомски говори за държавно субсидирания капитализъм в САЩ или че американските президенти от Труман до Обонго са военнопрестъпници, без изключения.

    И, не, аз не съм за равенство между хората. Няма как да съм равен с кухи лейки като … ахъм … 😀

    Да, писна ми в уж най-прогресивните БГ софтуерни фирми (като телерик, но други, със шефчета от западни държави) да ми назначават парашутисти и връзкари за шефчета, да ми дават тон в живота.

    Затова от много години съм частник, боря се за капитализъм, р’ъйш’и.

    Но, и там видях как всичко е с връзки, познанства; видях огромната грандомания на западняците … най-често напълно непокрита. Видях иизключителното лицемерие на англичани, американци, канадци.

    Е, немците са ОК, те просто са с голямо самочувствие, но също по-вероятно е да е непокрито.

    Също така видях от първо лице сериозната им алчност. Докато не заговориш с тях за пари, никога няма да я видиш. Докато не изкараш 5-10 проекта с тях, е трудно дори да я осъзнаеш. И не говоря за заплата, а за по-съществени финансови транзакции.

    Та, ще ме прощаваш, но съм запознат със Запада далеч по-добре, отколкото си въобразяваш, както от първо лице, така и посредством писанията на големи техни умове.

    За комунизЪма няма какво да ми говориш, той отдавна си отиде.

    А, местните ни управници, въпреки че са комунисти от първия до последния, отдавна ни управляват по най-съвременен западен модел и образец.

    Просто на вас не ви стиска да признаете, че комунистическият “йелит” винаги е бил прекалено прост, за да си мисли как да управлява и затова винаги е управлявал по западен модел, с минимални разлики.

    Една от основните разлики беше, че западните държави агресивно ограбваха по-бедните страни в Източна Азия, Южна Америка, Африка … и част от заграбеното стигаше и до обикновения народ.

    При нас нямаше откъде да влачат и затова нищо не стигаше до обикновения човек.

    Но, и тая им далавера на западняците взе да свършва.

  6. Фофу

    Смешко – това за комуниста го остави за момент. По другото, по моите точки за тяхната система и нашата, нещо излъгах ли. Защо не кажеш какво. Ти изсмука (или измъкна с палеца от отзад и от тази гладна точка – да извинявам се, може и да не са сламени) някакви 5 точки които представляват някакви смешни твои умотворения на база вероятно вестник Труд и Московская Газета, без каквито и да е факти в подкрепа.

    За поговорките, да умно момче си, личи че си влизал много пъти във Фейца където се въртят периодично. За първата хубаво – като искаш спи или прави каквото искаш. Не те карам да вярваш. Аз казах или по-скоро изброих една малка част от хората, която са повярвали и са го постигнали, без значение умотворенията на George Carlin.

    За втората – само да попитам, понеже щом цитираш Марк Твен (кореняк американец) и си толкова духовно възвисен – ами ти защо спориш ??

    Защото си смешник. И ще го докажа – Защото смешниците жонглират пословици и поговорки без да разбират точният им смисъл (колкото и опростени да са) и да се усетят, че правят точно това за което се говори.

    Това последното можеше и да си го спестя, ама щом ти не спестяваш лични обиди …

  7. ...

    Напротив, фъфляк

    Казах ти го директно изключително ясно и директно – ти действаш чрез една от най-популярните форми на ЗАБЛУДА, а именно заблуда посредством аргумент-плашило (strawman argument fallacy).

    Аргументът-плашило представлява създаването на впечатление, че оборваш аргумента на опонента, докато реално оборваш различен аргумент, който не е бил представян от опонента.

    Направи го два пъти, всеки път обявявайки ме за комунист.

    Но, ти друго не знаеш, виждал съм и друг път да правиш абсолютно същото.

    Твоят мироглед се обобщава много просто – “който не е на моето мнение, е комунист”.

    Виждал съм ви много такива – до един дрипави тъпунгери, дето едвам свързват двата края, но вярват в американската мечта! И не дават никой да им я отнеме!

    Затова единствено ще ти цитирам няколко гениални американци (в оригинал):

    “That’s why they call it the American Dream, because you have to be asleep to believe it.”
    – George Carlin

    “Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience”
    – Mark Twain

  8. Фофу

    По моите аргументи нямаше какво да кажеш за това мина на обиди ??

    Типичният комуняга – обиди и всички не струват само той струва.

    Аргументите на плашилото са твои, както казах някакви мозъчни напъни и еквилибристики които изглеждат много сериозно, цифри се премятат, но всичко си си остава плод на твоята фантазия и това какво си чел недочел.

    Точка 5 е най-смехотворната – Гейци на $90 милиарда дължи по американското законодателство …

    Това кой, Тръмп ли ти го каза или преди още това Обама или беше в конгреса когато четоха доклада.

    Досега не бях отправял обиди директно към теб, но след като ти нямаш контрол ти казвам, че си смешник.

  9. ...

    Ей го оръфляка, веднага прибягна до аргумента на плашилото (strawman argument) 😀

    Аз много ясно говорех за гейци, но ти някак много бързо го обърна на капитализъм срещу комунизъм 😀

    Съжалявам, че ще те разочаровам, но съм фен на Стив и Стив (Джобс и Возняк, де), и доста други американци, както и неамериканци, включително и руснаци като например Сергей Корольов и Николай Кузнецов.

    За разлика от теб, аз разделям хората на талантливи и некадърни, не на капиталисти и комунисти.

    И, да, Apple са едни от най-големите потърпевши от безобразията и кражбите на гейци.

    Преди години бях попаднал на видео, в което един от ранните служители на MS си каза в прав текст, че са използвали всяка минута да копират кода на Mac OS, който са получили на хартиен носител и не са имали право да ксерографират (но са можели да преписват), вместо да разработват офис пакет, както им е било по договор.

    Компаниите унищожени по различни начини от MS не са една и две.

    Най-очевидният пример е Nokia, която съвсем навреме беше започнала разработката на своя мобилна OS със сензорен екран. Но, на чело на корпорацията “случайно” беше поставен Стивън Елоп – бивш шеф на MS Office отдела. Този дебил прекъсна обещаващата разработка на Нокия и сключи сделка с бившия си работодател за тяхната неадекватна Windows Phone 7 помия. След като срина компанията от $80 милиарда до $12 милиарда, продаде 80% от компанията (мобилното подразделение) за дребни пари.

    Стана точно като приватизацията в България 😀

    Та, не се напъвайте, най-много да си си ос*рете веждите.

    Сега, за тоя недоносляк, който стигна даже да твърди, че лъжа:

    1. Да, моите мама и тате нямат връзки за ползване. Не променя факта, че гейци нищо не е направил сам.

    А, пък, дядо му – Джеймс Уилърд Максуел е банкерче, направил парите си по времето на Голямата Депресия в САЩ. Депресия съвсем целенасочено направена от банкерите в САЩ, за да оберат населението. Гейци е боклук по наследство.

    2. Да, едно време никой в България не можеше да си позволи лиценз за Windows. Но, при първа възможност спрях да ползвам Windows, т.е. 1999г.
    На служебни компютри винаги съм бил с лицензиран софтуер. А, от много години работя на macOS и Линукс и съм много доволен, че не пипвам бозата.

    А, гейци е крал и не е спирал да краде. Няколко компании ги докарва до фалит, други директно ги купува, след като собствениците виждат, че не могат да се справят в съда срещу прекалено богатите MS и безкрайните им връзки на високи нива в САЩ. И пак е кражба, защото е принудително изкупуване.

    3. Виж точка 2.

    4. Всъщност, никога не съм подкупвал. Но, ти явно си бухал, та си успокояваш гузната съвест, като се самонавиваш, че всички го правим. Еми, не.

    5. Гейци на $90 милиарда дължи по американското законодателство някъде около 15-20% данъци, което е скромните $14-$18 милиарда. Даренията му за последните 20 години не минават $1 милиард. А, това включва и “разходите на фондацията”, т.е. разходите за живот на гейци, женицата, дечицата, поддръжка на къщата (която също е на фондацията) и прочее.

    Иначе, известни са само няколко проекта, по които реално е давал по $10-15 милиона, т.е. реално едва ли е дал повече от $100 милиона.

    Аз лично съм дарявал многократно, не по лев, по два. Даже един път дадох почти 1/3 от парите, с които трябва да избутам месеца, за лично проверена от мен кауза.

    Но, бръщолевенията ви показват що за хора сте – очевидно не струвате.

  10. Фофу

    дедо, нитроглице, аз отдавна го казвам, троловете са неуморни и са на всеки километър.

    И разбира се най-разпространената тактика е – Като не можем да сме им на нивото дай да ги оплюем, осмеем, демонизираме и каквото друго се сетиш.

    И са правят едни мозъчни (доста често и безмозъчни) гимнастики и еквилибристики и се донасят през девет баира вода само за да плюцнат.

    Само за да не се покаже голата истина – Там където е стъпил куманизъм системата е обречена и не е способна да създаде условия за хората да се развиват и да достигнат висоти каквито могат де се достигнат на запад и в САЩ в конкретност.

    Нашата система не може да създаде условия за поява или по-скоро проява на емблематични личности и съответстващите им компаний, като Бил Гейтс и Пол Алън, Стив Джобс и Стив Возняк, Лари Елисон и колеги, Лари Пейдж и Сергей Брин, Тим Бърнърс Лии, Линус Торвалдс, Джев Безос … И тук за да не си губя повече времето ще кажа само още няколко които ми излизат съвсем непосредствено – Уйлям Бойнг, Уйлям Харли и братя Дейвидсон, Хенри Форд, Едисон, Джордж Уестингхаус, Локхийд и Мартин, пък и Уолт Дисни да вземеш (минах и покрай Тесла, но за него – в друга тема). И това са само супер известните. Има сигурно много още хиляди в по “безинтересните” индустрии.

    Кино индустрията също да не споменавам с хилядите пак световно известни и емблематични актоьори, хиляди супер готини филми и стотиците хиляди не толкова и още стотиците хиляди бози и бъркочи.

  11. dedo

    1 – Явно мама и тате нямат връзки за ползване.
    2 – Глупости, но пък си пиратствал “краденото” от Били и сие – лицемерно и двулично!
    3 – Глупости
    4 – Доказателства някакви? Не си ли бутал сухо я на лекар, я на полицай?!
    5 – Сега послъгваш като дърт българин! А ти колко си дарил?
    Нали и аз това казвам – като няма с какво да се похвалиш, наблягаш на плюенето по другите!

  12. Димитър Иванов

    Били е много голям! Ако някой чете внимателно ще разбере, че в случая има много логика и правота в това, което казва.

  13. ...

    Хахаха, няма как да не се намесят и чуждопоклонниците, вечно с евтините си въпроси 😀

    Какво сме били направили ние?

    Я да помисля.

    1. Не съм ползвал връзките и парите на мама, за да направя бизнес.
    2. Не съм крал интелектуална собственост от десетки компании, ползвайки политическите връзки на мама, тати и техните приятели да ме защитят.
    3. Не съм унищожавал компании за да забогатея от техния труд.
    4. Не съм прибягвал до подкупи, анти-конкурентни и монополни тактики.
    5. Не лъжа всички, че съм си дарил милиардите на науката, а реално да съм ги скрил от данъчните във фондация.

    Въобще, може да не съм свършил кой знае какво, но със сигурност и не съм навредил.

    Докато вашият кумир е един от най-големите боклуци на планетата, наред със зукито, сорос и цялата бангстерска измет.

    Те няма да ми казват как трябва моите данъци да бъдат харчени.

  14. Anonymous

    Били ужасно е закъснял. Тукашните фотосоларни мошеници отдавна усвоиха де що можеше от дарената им софра и се отърваха навреме от “технологичната” си инвестиция.

  15. нитроглице

    Що бе юнаци – вий какви проблеми решихте? Я се огледайте в каква кочина живеете пък после плюйте бай Били! Гиди маскари лицемерни!!

  16. дедо

    Споко – той от тебе не иска нищо! Ганю трепери да не му поискат някое от мускалите!

  17. Ал

    Реши проблемите с генно модифицираните женски комари, които да изтребят вида, направи метлата да става за ядене и реши пробелема с липсата на храна, оправи тоалетните и операционната си система (те май са едно и също) и сега реши да дава акъл и за борба с климатичните проблеми. Обречени сме.

  18. ...

    Ае, тоя нали има фондация? При това, най-богатата на този етап. Да развързва кесията и да не се обяснява.

Коментар