Руснаци показват робот художник на панаира в Пловдив

Робот художник ще бъде една от от атракциите на Международния технически панаир в Пловдив (снимка: Санкт-Петербургски държавен електротехнически университет „ЛЭТИ”)

Поредното издание на техническия панаир в Пловдив започва в понеделник, 23 септември, а една от атракциите ще бъде робот художник, наред с директна връзка с Международната космическа станция, съобщиха организаторите.

Творбите на рисуващата машина не се отличават от тези, които са направени от хора, твърдят нейните създатели от Санкт-Петербургския електротехнически университет. Засега картините са само в сиво, но вече е разработен способ за използване на всички цветове. С помощта на изкуствен интелект ще се получават уникални изображения, каквито са класическите произведения на изкуството.

Глобалният  пазар на робоарт вече е факт и бързо ще се развива, обясняват изобретателите на Artcybe. Според, тях роботизираната живопис може да се използва от художници, типографи, магазини, музеи и галерии за създаване на висококачествени копия на художествени творби.

Artcybe е част от експозицията на Русия, страна партньор на ЕСЕН 2019. За първи път по време на изложението ще бъде осъществена и връзка с Международната космическа станция. Сеансът ще се състои на 24 септември между 19 и 19.20 часа.

Посетителите ще имат вълнуващо преживяване – директно общуване с хора, намиращи се на повече от 360 километра над Земята. Това е кулминацията в Тържествената вечер на Руската федерация, чието почетно участие се организира от  Министерството на науката и висшето образование.

Експозицията представя над сто иновативни и научни решения, върхови технологии и изследователски проекти от 50 университета, изследователски институти и иновационни организации в направленията: роботика, микроелектроника, машиностроене, информационни технологии, изкуствен интелект, усвояване на космическото пространство и др.

Основен акцент на Есенния панаир тази година е цифровизацията, като за първи път ще има Седмица на дигиталните технологии „ДиТех”.  Тя обединява експозиции  и събития в областта на информационните и дигиталните технологии, комуникациите, телематиката, блокчейна, умните сгради и градове, логистиката, маркетинга и други сектори.

Една от най-обсъжданите теми ще бъде за киберпрестъпленията и киберсигурността в бизнеса. На нея е посветена конференция на 24 септември, където ще се дискутират киберзаплахите, противодействието срещу тях и правното регулиране във виртуалния свят.

35 събития изпълват съпътстващата програма на Международния технически панаир и допълват панорамата на модерната индустрия, представена в изложбите „Ауто сити Пловдив” , „Енеко”,  „Инфотех”, „Машиностроене” и „Стройтех”. Експозициите на  близо 600 фирми от 34 държави са разположени в Международен панаир Пловдив.

Те могат да се разгледат всеки ден от 9 до 18 ч., а в събота са отворени  до 14 часа. Билетът струва 7 лева, за ученици – 4 лв., а за инвалиди посещението е безплатно.

Коментар