90% от интернет потребителите пиратстват

Пиратството на съдържание от интернет остава масово явление (снимка: CCO Public Domain)

По-голяма част от потребителите на интернет продължават да използват пиратско съдържание, сочи проучване на компанията за сигурност Eset. Едва 9% от хората твърдят, че винаги плащат лицензни такси за съдържание от мрежата.

Три четвърти (75%) от потребителите на интернет избягват легалното съдържание заради високата му цена. Като недостатък се изтъква и непълният асортимент – всеки трети (34%) анкетиран е посочил това.

Приблизително 16% от респондентитте казват, че системата за плащане е неудобна. И накрая, една четвърт от интернет потребителите отказват да плащат лицензни такси по идеологически причини.

Проучването разкрива и какво пиратско съдържание най-често се консумира от интернет потребителите. 52% от анкетираните теглят „хакнати” игри. Около 43% гледат нелицензирани филми и телевизионни предавания, а 34% слушат музика от нелегални услуги.

Около 19% от анкетираните признават, че инсталират пиратски програми. Около 14% от интернет потребителите пък свалят пиратски книги. На този фон, само 9% винаги плащат за съдържание, твърди проучването.

Коментари по темата: „90% от интернет потребителите пиратстват”

добавете коментар...

  1. Annoynimous :)

    През 1970 те години на миналия век няколко компании “държачи на :))) авторски права” решили да атакуват няколко радиа в Нова Зеландия за да ги накарат да си плащат за излъчванията на певците, на чиято музика те “държат правата”. Радиата просто спрели да излъчват въпросните песни и пускали само такива по които нямало претенции или местни групи, които не са били клиенти на въпросните държачи на … авторски права. Познайте какво станало. След като хората не са чували въпросните песни по радиото те просто не ги купували. Приходите на въпросните “държачи на права” увехнали и малко се оказали в положение, че може да им се наложи ТЕ да плащат за да бъдат чути произведенията на техните клиенти.

    Докато има тарикати, дето гледат да извличат повече пари, отколкото им струва стоката, до тогава човешката природа ще намира начин да им противостои.

    Лицензите на M$ са безбожно надценени – ако не ползвате софтуер, който е закрепостен към тях и не може без тях за какво ви е да ги ползвате? Stotinka OS са чудесна българизирана версия на CentOS – безплатната версия на RedHat, които на дело показват успешен бизнес модел, при който се реализират приходи от разпространение на безплатен продукт с опция за платена бизнес версия с поддръжка и всичко. Само че аз не бих го ползвал за работен плот вместо чисто като сървър, защото има и много по-удобни алтернативи. Линукс Минт е много по-добре за начинаещи, също KDE Neon, OpenSuSE, Kubuntu. От вече десетина години линукс десктопите имат степен на зрялост, която ги прави удобни за използване, те поначало товарят много по-малко от bloatware на корпорация M$, много по-сигурни са по дизайн. При това положение за какво да си причинявате пиратстване на M$ ос, свалена от някой торент, пипната от някой хакер-“идеали$т”, даване съгласие че корпорация M$ има достъп до всичките ви данни (плюс хакера “идеали$т” и цялото ботнет-воинство), инсталиране по подразбиране един куп bloatware, на явна и скрита телеметрия, както и на други подобни “бонуси”, дето дори и при idle състояние при което не правите нищо вдигат товара на системата до небесата? Колегата малко преди тоя коментар чудесно е обяснил как и защо се оставят системите да могат да бъдат “хаквани” и “отключвани”, правете си сами изводите.

    Колкото до съвременните “филми”, “музика” и “предавания” преобладаващо със стойност на прясна неизгоряла тор – има безплатни алтернативи на пиратстването – интернет радиа, сайтове, има и платени – IPTV, Netflix и т.н. с разумни цени, чиито услуги хората ползват точно защото са доволни от това, което получават на относително ниска цена. Тя е ниска с изключение на “безплатната” – гледането и слушането на обезмозъчаващите реклами, за който би трябва да се плащат обезщетения за облъчване на аудиторията плюс каторга за причиняване обществена вреда в особено големи размери 🙂 .

    Та всички, дето не сме физически или умствено на едноцифрена възраст, знаем за какво става въпрос, защо се допуска и какво става в резултат от това, както и алтернативите. Така че в крайна сметка няма нужда да се прави излишна драма и да се пробват сълзливо-“съвестни” аргументи в полза на корпоративните хищници. Вместо да се пиратства е по-добре да се ползва свободен софтуер с отворен код и алтернативи на разумни цени. Другия плюс на това е, че това оставя на работа тези мениджъри, дето имат правилно отношение към клиентите си и премахва мошниците-касапи.

  2. ШъКръдъЛесну

    То и всеки крадец може така да се оправдае – що да работя и измислям нещо като мога да открадна лесно! Да се чуди човек как има open source и Линукс? Що ли тия хора не са краднали от гадните корпорации, а са решили сами да създадат нещо! Тъпите оправдания на всеки търтей и лицемер на който все други са виновни! Ползвайте Стотинка ОС бре юнаци – не пиратствайте гадния Уиндос!

  3. Фофуфен

    Фофу, обичам те!

  4. //

    Много се припява за това пиратство, но истината е, че самите корпорации не взимат сериозни мерки.

    Технологични решения има много, едни хардуерни криптографски модули за DRM и изведнъж на пиратите ще им цъфнат налъмите.

    Но, част от играта е съдържанието да е достъпно за пиратстване.

    Така Холивуд поддържа пълна доминация за съзнанието на потребителите.

    Много се дрънка как сме били крали Windows (аз през 1990-те, вече не ползвам).

    Но, без това пиратство, т.е. ако беше невъзможно, в по-бедните страни щеше далеч по-бързо да се развие алтернатива, която да не позволи на MS въобще да стъпят на тези пазари в последствие.

    Ние без компютри и операционна система нямаше да останем.

    По същия начин щяхме да слушаме основно българска музика, и филми щяха да правят повече.

    Казано накратко, има ли търсене, сравнително бързо се появява и предлагане.

    Но, империята не може да позволи подобно нещо. Затова оставят в по-бедните държави да се краде и пиратства, защото контролът е далеч по-важен.

  5. Фофу

    Брех да не съм на мястото на Майкрософт. Мразя МикроМеките ще ги мори и то по мъчителен начин
    .…………………..
    Ти си по-алчен – ползваш без да плащаш и пак ревеш! …. Гиди лицемери дърти!

    + 100 дедо

  6. Мразя МикроМеките

    От 2006та то 2013година съм дал толкова много пари ма Майкрософт, колкото почти никой друг българин, вероятно. По стечение на обстоятелствата от 2004 година се интересувам активно от ИТ, 2006-та започнах да виждам някои проблеми на пиратстването, започнах да общувам с много чужденци и така… реших да не съм пират. Купивал съм си няколко лиценза за XP, после за Vista, 7, 8. Купувал съм лицензи за Office 2007 и 2013. Купувал съм лицензи за мене и за роднини/приятели и т.н. Много пари съм им дал за много от компютрите си. И какво се оказа накрая. Когато се наложи да се обадя на поддръжката им веднъж през 2013та година, дали ми помогнаха ? Лиценза ми за Офис 2013 беше за 2 компютъра. Но на единия се наложи преинсталация още няколко дни след като купих лиценза. Според тяхната система се оказало, че то отчело 3 броя инсталации, но как пък не отчетоха че реално инсталациите са на 2 компютъра само. Звънях на поддръжката им, стоях на телефона много дълго време, пращах им фактури, бележки, снимки, обещаваха да ми се обадят в определен час/ден, нищо. След като ги търсих много пъти в продължение на повече от седмица нищо не стана и така единия ми лаптоп не можа да активира Офис 2013 повторно. Реално имах купен лиценз за 2 компютъра, но можех да го ползвам само на 1. И какво се оказа, загубиха ми много много време и пари. Накрая, влезнах в Замунда, изтеглих пиратски Офис 2007, който не изисква никаква активация и за няма и 15 мин си реших проблема. НЕЩЩААСТНИЦИИ!! И от тогава никога вече няма да дам пари за софтуер на Микромеките, за какво да правя това, като е толкова по-лесно с пиратски неща или по-конкретно с безплатни такива. В офиса съм и тук се ползва Win 7, но вкъщи ползвам само и единствено Линукс на всичките ми компютри от 2015-та година + пиратски XP и пиратски office 2007 на vm. Никога вече оригинален Майкрософт продукт – няма смисъл. ****

  7. дедо ти

    xyz, стига дрънка редовните глупости! Хората пиратстват и песни по 50 цента – просто такава е човешката природа! А не е ли най-евтино да си напишеш сам софтуера, че даже после ще го даваш безплатно? Ако можеше също толкова лесно и безопасно да се пиратства в материалния свят, пиратите пак щяха да бъдат 90%! И кой те принуждава да ползваш Team Viewer? Ти си по-алчен – ползваш без да плащаш и пак ревеш! А като си купиш стол за у вас що го плащаш – нали няма да изкарваш пари с него! Също може да прибягаш до приятеля си и да му помогнеш! Гиди лицемери дърти! Затова един ден всичко ще стане услуга – плащаш си и ти дават достъп до софтуера през интернет – ако щеш! Те тогава ще се вталиш от бягане по приятели!

  8. xyz

    Нормално да пиратстват хората след, като компаниите са супер алчни, само един пример- ползвам Team viewer за лична употреба и най много да оправя компа на някой от семейството или приятел, не изкарвам пари от това, обаче засича че влизам в няколко компютъра, само аз имам 3бр и ми предлага да си купя корпоративен пакет, който струва майка си и баща си, ако ми предложат за 10 евро на година персонален пакет бих си го купил. Същото е с много софтуери, да намалят цените и всеки ще си плаща, така ще имат много повече потребители и съответно по-големи печалби, обаче предпочитат да дерат кожи.

Коментар