Блокирането не винаги помага. Пиратски сайтове увеличават трафика си

Мерките срещу пиратските уебсайтове не винаги дават очаквания резултат
(снимка: CC0 Public Domain)

Блокирането на пиратски уебсайтове понякога увеличава тяхната популярност. В редица случаи такава мярка не само не намалява трафика на уебсайта, напротив – има положителен ефект върху него, отбелязва TorrentFreak, позовавайки се на данни от проучване на антипиратската компания MUSO по поръчка на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO).

WIPO разполага със собствена постоянно актуализирана база данни, която поддържа записи на блокираните домейни в различни страни по света, включително от Европа, Азия и Латинска Америка. Базата е достъпна за всички и може да бъде полезна както на регулаторите, така и на частните компании за съставяне на собствени черни списъци на разпространителите на пиратско съдържание.

За да оцени ефективността на мерките за борба с пиратството, MUSO сравнява показателите за трафик на ресурси с незаконно съдържание преди и след блокиране на името на домейна. Проучването е финансирано от южнокорейските власти.

Любопитен феномен

Трябва да се отбележи, че изследователите не сравняват показатели за всички имена на домейни, представени в регистъра на WIPO: от 6573 интернет адреса има данни само за 432 от тях. Обемът на трафика е отчитан 90 дни преди блокирането на домейна и 90 дни след това.

Според проучването, 73% от изследваните 432 сайта са имали спад в трафика след блокиране, което, както отбелязва TorrentFreak, доказва ефективността на подобни антипиратски мерки на ниво ISP.

В същото време повече от 15,7% от уеб ресурсите напълно са загубили своята аудитория след блокиране. 41,4% от сайтовете или регистрират намаляване на трафика до 90% от първоначалната стойност, или изобщо остават без посетители.

Но проучването не обръща внимание на любопитен феномен, за който пише TorrentFreak: в някои случаи блокирането на сайт, въпреки обстоятелствата, допринася за растежа на неговия трафик. С други думи, борбата с пиратството понякога дава обратен резултат и прави уебсайта по-популярен. Например, 56 сайта от извадката от 432 са „възкръснали” след блокирането.

Пиратството по региони

Ефективността на мерките за блокиране на пиратски сайтове варира значително в различните държави. Например, в Италия всички уеб ресурси, забранени за гледане от доставчика, губят посетители. Обемът на извадката в конкретния случай обаче не позволява да се правят далечни изводи.

Анализът на ефективността на мерките за борба с интернет пиратството в отделните страни показва, че в Русия и Южна Корея около 73% от блокираните сайтове губят своята аудитория в една или друга степен. Този процент като цяло съответства на средната глобална стойност. От MUSO подчертават, че в действителност тези данни показват високата ефективност на блокирането на достъпа до пиратски сайтове.

Експертите наблюдават аномални резултати, когато анализират промените в трафика на уебсайтове от жители на Литва. В тази балтийска република фактът на блокиране или изобщо не засяга трафика, или допринася за неговия растеж, както е при около 50% от забранените уеб ресурси.

Възможно обяснение на аномалията

Докладът на компанията не съдържа ясни заключения. MUSO казва, че все още изучава самите данни. Експертите на TorrentFreak обаче отбелязват, че външни фактори, които не са взети предвид от MUSO, могат да окажат известно влияние върху крайните резултати от изследването.

Блокирането на пиратски ресурс принципно трябва да става веднага след появата на съответното решение на регулатора, съда или друг орган. В действителност обаче интервалът от време между влизането в сила на решението и действителното блокиране може да бъде значителен и различен в зависимост от държавата, в която се извършва блокирането.

В този случай е напълно възможен сценарий, при който името на домейна на пиратския сайт вече е включено в базата данни на WIPO, но съответният сайт остава достъпен и трафикът остава същият или дори се увеличава, например на фона на новини за предстоящо блокиране.

По-ранно проучване на ефективността на масовото блокиране на пиратски интернет сайтове, проведено от група учени от университета Карнеги Мелън (САЩ) и бизнес училището на Католическия университет на Португалия, установи, че блокирането всъщност намалява аудиторията на уеб-ресурси с безплатни филми, телевизионни сериали и музика, но не допринася за растежа на потребителската база на легалните стрийминг услуги.

Коментар