432 милиона са интернет пиратите в света

Трафикът, генериран от интернет пиратите, нараства, установи проучване

Трафикът, генериран от интернет пиратите, нараства, установи проучване

Броят на интернет потребителите, които свалят пиратско съдържание от интернет, достига 432 милиона в световен мащаб, сочат резултатите от проучване на NetNames, проведено през януари 2013 г.

Пиратите в Европа, Азия и Америка наброяват 327 милиона, т.е. всеки четвърти интернет потребител в тези региони се оказва в нарушение. През миналата година потребителите в изброените региони са генерирали месечно по 9567 петабайта пиратски трафик, което е със 160% повече спрямо 2010 г., пише TorrentFreak.

Абсолютен лидер по пиратски трафик е протоколът BitTorrent – по него потребителите са предавали 6692 петабайта данни месечно, или почти с 250% повече спрямо 2010 г. Следват сайтове за потоково предаване на видео – генерираният от тях трафик е нараснал с 472% за две години, достигайки 1527 петабайта месечно.

Същевременно, NetNames регистрира намаляване на обема на пиратското съдържание, сваляно от потребителите на сайтове за споделяне на файлове. През 2012 г. трафикът от тези ресурси е бил 338 петабайта на месец, което е с 57% по-малко спрямо 2010 г.

Намалява и броят на потребителите, които разпространяват и свалят пиратски материали от сайтовете за обмен на файлове. Спадът с 8% от ноември 2011 до януари 2013 г. се обяснява със закриването на най-големия подобен ресурс – Megaupload. Същевременно, потребителите на BitTorrent и сайтове за стрийминг са се увеличили за година и половина съответно с 27 и 22 процента.

Коментари по темата: „432 милиона са интернет пиратите в света”

добавете коментар...

  1. charlyb

    Сьмнявам се, че изобщо сьществува компютьр, на който няма поне една МР3-ка, която да даде основание на злонамерения критик да го нареди сред “пиратските”!

  2. Инфо

    Какво казват законите в България и други страни относно тези неща? Какво позволяват и какво забраняват?

  3. Комбайнер

    Пълни лъжи! Повече сме!

Коментар