Блокирането на пиратски интернет ресурси работи, но…

Намаляването на интернет пиратството не винаги е свързано с увеличаване на потреблението на платено легално съдържание (снимка: CC0 Public Domain)

Масовото блокиране на пиратски интернет ресурси не води до увеличено търсене на платените стрийминг услуги за филми и ТВ предавания – поне в една европейска страна, според анонимни данни от проучване на учени от университета Карнеги Мелън (САЩ) и бизнес училището на Католическия университет в Португалия.

Данните от проучването са предоставени от интернет доставчици и с тях разполага редакцията на TorrentFreak. Размерът на извадката e 100 000 абонати, избрани на случаен принцип. Проучването не споменава изрично държавата, в която се намират доставчиците и техните абонати, но TorrentFreak предполага, че това е Португалия.

Косвен признак за това е фактът, че на първо място в изследването участва португалска научна организация. Освен това Португалия е една от малкото страни в света, които са приели така наречената „Схема за доброволно блокиране на пиратски сайтове”, която се споменава в проучването.

Според източниците, в Португалия действат многостранни споразумения между Министерството на културата, местната асоциация на телекомуникационните оператори и националния регистратор на имена на домейни в зоната .pt, от една страна, и притежателите на авторски права, от друга, които дават възможност за бързо блокиране на пиратски интернет ресурси по инициатива на правопритежателите, без да се стига до съд.

Информацията, предоставена на учените, позволява да се оцени активността на неволните участници в изследването в мрежата и да се идентифицират сред тях потребителите на p2p протокола BitTorrent.

Изследователите са получили достъп до информация като обем на входящия и изходящия трафик на всеки абонат, неговите разходи за платени развлекателни видео услуги, както и общото време, прекарано в гледане на телевизия. На тази база те оценяват активността на потребителите и идентифицират онези от тях, които ползват p2p протокола BitTorrent.

Блокирането работи

Според наблюденията на учените, след въвеждането на новия механизъм за блокиране на пиратски сайтове, потребителите на BitTorrent са започнали да изтеглят и разпространяват значително по-малко съдържание. След няколко месеца не се забелязва осезаемо връщане на този индикатор към скалата от „преди блокирането”.

В допълнение, броят на домакинствата, използващи BitTorrent, също е намалял. Това дава основание на учените да заключат, че блокирането на сайтове е ефективно средство за борба с пиратството.

Те обръщат внимание на неравномерното намаляване на входящия и изходящия трафик. Обемът на последния е намалял в много по-голяма степен след блокирането. Учените предполагат, че това се дължи на прехода на някои потребители на „безплатно” съдържание към пиратски стрийминг услуги, чието използване не е свързано с прехвърляне на значително количество данни от абоната към мрежата.

Нарастващ интерес към средствата за заобикаляне на блокирането

Данните, анализирани от учените, съдържат също информация за активността на абонатите по отношение на търсенето, взета от Google Trends. На първо място, изследователите се интересуват от честотата на срещане в заявките за търсене на термини като „прокси”, „VPN” и „DNS”. Услугата Google Trends регистрира рязко увеличение на броя на подобни заявки от началото на кампанията срещу интернет пиратството в Португалия, особено през първите няколко седмици.

Според учените, това показва желанието на аудиторията на пиратските торент тракери да проучи инструментите за заобикаляне на блокирането. След няколко месеца интересът на потребителите към такива инструменти до голяма степен избледнява и броят на заявките за търсене по свързани теми се връща към нормалното.

Въпреки това, както отбелязва TorrentFreak, до този момент най-упоритите от пиратите вероятно са придобили необходимите инструменти и са се адаптирали към новите условия.

Легалните услуги не се възползват

Логиката на притежателите на авторски права сочи, че блокирането на пиратски сайтове трябва да има положително въздействие върху доходите на легитимните доставчици на услуги. След като са загубили достъп до „безплатно” развлекателно съдържание, хората може да се заинтересуват от онлайн платени услуги за филми, от кабелна и обществена телевизия.

Резултатите от проучването обаче показват, че това предположение няма много общо с реалността. Учените не регистрират статистически значими промени в обема на потребление на цифрови медийни услуги от абонатите на интернет доставчиците, включени в извадката.

Въпреки това, средната продължителност на сесия за гледане на телевизия сред такива абонати се увеличава, макар и съвсем незначително: пиратите са започнали да гледат телевизия като цяло с 2,5 минути повече, отколкото преди началото на блокирането, и да отделят 1,8 минути повече време на телевизионни канали, специализирани във филми и сериали.

По този начин, според заключенията на учените, борбата с пиратството чрез метода на блокирането едва ли носи практически ползи за законните услуги, въпреки че помага да се намали мащабът на пиратството, както и общият обем на интернет трафика на абонатите.

Все пак трябва да се има предвид, че португалските доставчици започнаха масово блокиране на пиратски сайтове през 2015 г., когато пазарът на стрийминг услуги в страната беше слабо развит. Популярните сега в много части на света гиганти Netflix, Hulu и Amazon или изобщо не бяха представени в страната по това време, или имаха малка аудитория.

Цифровата телевизия и свързаните с нея услуги като VoD („видео при поискване”) бяха много по-широко разпространени и всъщност се явяваха единствената законна алтернатива на интернет пиратството, с изключение на нелегалните копия на филми и сериали на физически носители – компактдискове и DVD-та.

Заключенията на експертите се потвърждават от резултатите и на други изследвания. По-специално, проучване на учени от университета Карнеги Мелън и колежа Уелсли (САЩ) от 2015 г. показва, че мерките, предприети от властите на Обединеното кралство за борба с известния торент тракер Pirate Bay, не са повлияли на потреблението на легално съдържание от жителите на Острова. Масово потребителите на интернет предпочитат да търсят „огледала” на уеб ресурса или прибягват до VPN услуги, просто за да не плащат за видеото.

Коментар