Затвориха голям хостинг на пиратски сайтове

Властите в ЕС провеждат мащабна акция срещу пиратските сайтове (снимка: CCO Public Domain)

Продължава поредицата от акции срещу европейски центрове за данни, свързани с незаконни дейности. Миналата сряда полицията в Холандия, Франция и Германия извърши множество проверки и в крайна сметка затвори най-голямата германска услуга за хостинг на файлове – Share-Online.biz, заради нарушаване на авторски права.

Услугата съхранява милиони файлове, хоствани на 700 сървъра, и обслужва 6-10 милиона посетители всеки месец. По-рано хостинг доставчикът получи над 8 милиона предупреждения за пиратско съдържание и макар че премахна някои от тях, скоро файловете се върнаха на местата си, което послужи като повод за разследването.

Share-Online.biz позволява на потребителите да качват файлове с размер до 1GB с безплатен акаунт и до 2GB без ограничения на скоростта при платен достъп. Премиум акаунтът струва от 10 евро за 28 дни до 40 евро за 6 месеца. Услугата е донесла на собствениците й приходи от около 50 милиона евро, съобщи DataCeneterKnowledge.

Според полицейското управление по киберпрестъпност в Северен Рейн-Вестфалия (ZAC NRW, Германия), което ръководи разследването, уебсайтът, хостващ пиратско видео и музикално съдържание, е затворен, но не са извършени арести.

Вече е известно, че трима неназовани заподозрени на възраст 40, 48 и 50 години са използвали платформа за „споделяне на файлове”, съдържанието на която може да се изтегля и разпространява в интернет. А основният заподозрян е 54-годишен жител на Аахен (Германия), който от 2010 г. наема огромно сървърно пространство в холандски център за данни – изчислено в двуцифрени числа петабайти.

Качването и изтеглянето на пиратско съдържание са престъпления съгласно германския закон за авторското право. Нарушителите са изправени пред наказание до три години затвор или глоба. Собствениците на сайтове, ангажирани с разпространение на пиратско съдържание с комерсиална цел, рискуват до пет години затвор.

По-рано беше затворен незаконен център за данни, разположен в бивш ядрен бункер на НАТО в Германия, който е предоставял хостинг за сайтове, занимаващи се с продажба на наркотици, разпространение на детска порнография, кражба на данни и други незаконни дейности. В началото на октомври властите затвориха хостинг в Холандия за оператори на ботнет.

Коментар