Intel възражда кабелните връзки между компютри

Технологията Thunderbolt Share поддържа споделяне на файлове и устройства чрез кабелна връзка между компютри (снимка: Intel)

Свързването на два компютъра с кабел е добра идея дори през 2024 година, смята Intel. Компанията представи софтуера Thunderbolt Share, който позволява споделяте на екрани, периферни устройства и файлове между различни компютри.

Това не е нова версия на интерфейса Thunderbolt, а приложение, което позволява на потребителите на различни компютри да споделят екрани, клавиатури и мишки, устройства за съхранение на данни и файлове, отбелязва Videocardz.

Thunderbolt Share не просто свързва два компютъра. С помощта на този софтуер потребителите ще могат да използват монитори и хъбове с поддръжка на Thunderbolt, за да извършват комуникации между два различни компютъра.

Интересното в случая е, че става въпрос за кабелна връзка. Тоест два компютъра или два компютъра и периферно устройство ще трябва да бъдат свързани с Thunderbolt кабели.

Друг важен момент в анонса е, че е осигурена поддръжка само за Thunderbolt 4 и 5, въпреки факта, че последната версия на стандарта все още не е навлязла напълно на пазара.

Thunderbolt Share софтуерът е съвместима с Windows и изисква лиценз. Intel обяви, че хардуерни производители като MSI, Lenovo, Razer, Acer, Kinsington, Belkin, Promise и Plugable ще бъдат лицензирани. Този списък вероятно ще се разраства с течение на времето.

Първата версия на софтуера Thunderbolt Share ще бъде налична за изтегляне от утре, 15 май.

Коментар