Qualcomm отпада като доставчик на чипове за Huawei

Snapdragon чиповете на Qualcomm вече няма да стигат до Huawei
(снимка: CC0 Public Domain)

По-рано този месец властите на САЩ решиха да отнемат лицензите за износ, които позволяват на американски компании да доставят технологии на китайската корпорация Huawei. Тази мярка може да засегне дейността на Qualcomm, основен разработчик на мобилни процесори.

Qualcomm не очаква никакви приходи от продажби на чипове на Huawei след 2024 г., съобщи Gizmochina, позовавайки се на отчетите на американската компания.  Първо, на фирмите от САЩ беше забранено да доставят на Huawei процесори, които поддържат 5G мрежи, а сега ограниченията обхващат чипове за „4G и някои други продукти”, включително „Wi-Fi продукти”.

Санкцията идва след като Huawei пусна на пазара първия си лаптоп с поддръжка на изкуствен интелект, оборудван с процесор Intel Core Ultra 9, отбелязва Ройтерс. Този продукт предизвика критики от републиканците в Съединените щати.

„Те смятаха, че Министерството на търговията на САЩ е разрешило продажбата на чипове на Huawei”, пише Ройтерс. На Intel също е забранено да доставя чипове за устройства на Huawei.

Въздействието на забраната върху работата на Qualcomm с Huawei все още не е оценено, но засега приходите на чипмейкъра растат. Според резултатите за второто фискално тримесечие, което приключи на 24 март, приходите на Qualcomm възлизат на $9,39 милиарда, което е с 1% повече на годишна база. Нетната печалба се е увеличила с 37% до $2,33 милиарда. Уолстрийт очакваше приходи от $9,34 милиарда.

В периода януари-март 2024 г. подразделението Qualcomm CDMA Technologies, което разработва полупроводникови чипове, регистрира ръст на приходите от 1% на годишна база до $8,03 милиарда. Лицензионният бизнес донесе на компанията $1,32 милиарда, което е с 2% повече отколкото преди година. Qualcomm начислява лицензионни такси на производителите на смартфони за използване на нейните патенти.

В сегмента на решенията за смартфони приходите на Qualcomm достигнаха $6,18 милиарда през второто тримесечие, което е с 1% повече на годишна база. В категорията автомобилни технологии приходите на компанията са се увеличили с 35% до $603 милиона. Същевременно Qualcomm отчете 11% спад в продажбите на чипове за интернет на нещата, които възлизат на $1,24 милиарда.

Коментар