По-досаден от „синия екран на смъртта”: Windows95man на Евровизия

Финландският визуален артист и DJ, известен като Windows95man, втрещи нищо неподозиращата публика на Евровизия (снимка: стоп кадър Evrovison Song Contest / YouTube)

Рядко се случва светът на ретро операционните системи за настолни компютри и долнопробния евро-поп да се сблъскат. Но на конкурса за песен на Евровизия в събота се случи точно това и резултатите бяха колкото объркващи, толкова и експлозивни.

През уикенда конкурсът за песен на Евровизия отпразнува своята 68-ма година и с това предложи обичайното си меню от оптимистични танцови номера и искрени балади, както и нещо толкова необяснимо, че свидетелите бяха принудени да се усъмнят в собствения си здрав разум, коментира британската технологична медия The Register.

Известният като Windows95man финландски визуален артист и DJ се разкри пред нищо неподозиращата публика, облечен с тениска и шапка, брандирана с GUI (графичния потребителски интерфейс) на Microsoft, очила със стил на стоманени джанти от 80-те години и къдрава руса прическа.

Евровизия е голям бизнес, гледан от около 160 милиона зрители и дори стана обект на комедия на Уил Феръл, подчертаваща най-абсурдните му аспекти. През годините конкурсът постави началото на кариерата на поредица от успешни изпълнители, включително завладяващите света шведски изпълнители АББА.

Конкурсът е известен също с уникално европейската, да кажем, разтърсваща вкуса пищност и тази година Windows95man нямаше намерение да разочарова. Излизайки като обърната костенурка от гигантско яйце, той скочи на сцената и извика: „А аз живея само по едно правило, а правилото е да няма правила”.

Сериозно мислещите може да се чудят дали изпълнението е на път да се превърне в трактат за парадокса на лъжеца под формата на песен, но това не беше място за сериозни умове. „Има ли нещо нередно в начина, по който изглеждам?”, изпя Windows95man на публиката по време на началния куплет, като човек, лишен от самосъзнание и музикален вкус.

С разгръщане на сцената обаче стана ясно, че има нещо много нередно в начина, по който изглеждаше изпълнителят. Според външния вид, той не носеше нищо под късата си тениска с Windows 95 (със замъглено лого), освен белите си чорапи и сандали.

Стиснати ръце, внимателно поставени стойки за микрофони, струи сух лед и камерна хореография, всички те предотвратяваха истинския ужас от това, че най-добрите във Финландия излагат „своите DLL файлове” на света, но вредата беше нанесена.

„Има ли нещо нередно в начина, по който изглеждам?”, изпя Windows95man на публиката
(снимка: стоп кадър Evrovison Song Contest / YouTube)

Необяснимо, по време на музикалния брейк, чифт високи дънкови шорти бяха спуснати на сцената на въжета. След като облече дрехата, Windows95man танцува като в припадък. Достигайки кулминацията, въжетата, с които бяха спуснати шортите, се разцепиха и накрая, оставайки завързани за Window95man, избухнаха с пиротехнически блясък. И тогава той отново получи припадък.

Microsoft все още не е отговорила официално на The Register за скандалното изпълнение, но Джен Джентълмен, инженерът на Windows, попита в платформата за социални медии Blue Sky дали Windows95man ще изпее хита „Start Me Up” на Ролинг Стоунс, за който се говори, че Microsoft е платила между $8 и $14 милиона, за да стартира маркетинговата кампания на Windows 95.

Софтуерният гигант от Редмънд избра „Start Me Up” на Джагър-Ричардс, защото Windows 95 беше първата му операционна система, която използва бутона „Старт”. За съжаление, за някои зрители Евровизия тази година не дойде с бутон „моля-моля-о-боже-направи го-спри”.

Смелите могат да гледат представлението в YouTube.

Коментари по темата: „По-досаден от „синия екран на смъртта”: Windows95man на Евровизия”

добавете коментар...

  1. Голям праз

    Софтуерният гигант от Редмънд избра числото на Джагър-Ричардс, – това с какво е превеждано, бе? Какво число ви гони?

Коментар