Linux се учи от Windows: заимства „синия екран на смъртта”

И потребителите на Linux ще виждат  „син екран на смъртта” при критични грешки
(снимка: CC0 Public Domain)

„Емблематична” функция на Windows, прочутият „син екран на смъртта” (BSoD), ще се появи и в Linux – платформата с отворен код, която се позиционира като алтернатива именно на Windows. И така, BSoD вече е внедрен на ниво компонент в подсистемата за инициализация systemd, която е широко използвана в популярните Linux дистрибуции от средата на 2010-те години. Разработката на Systemd се ръководи от бивш програмист на Red Hat и настоящ служител на Microsoft.

Операционните системи, базирани на ядрото на Linux, може да показват собствен син екран на смъртта, когато възникне критична грешка. Компонент systemd-bsod, който извежда съобщение за грешка на син фон, е добавен към тестовата версия на подсистемата за инициализация и управление на услугите systemd v255-rc1, пусната на 6 ноември 2023 г.

Според информация за проекта systemd в хранилището GitHub, компонентът systemd-bsod позволява съобщенията за грешка от журнала LOG_EMERG да се показват в режим на цял екран. Текстът на съобщението се показва с бял шрифт, който се чете лесно на светлосин фон. Освен това съобщението е придружено от QR код, разположен в долния десен ъгъл. Кодът е предназначен за четене от смартфон и получаване на допълнителна информация за възникналата грешка.

Кой стои зад systemd

Systemd се разработва от екип под ръководството на немския програмист Ленарт Потъринг, настоящ служител на Microsoft, който участва също в проекта за аудио сървър PulseAudio и в създаването на системата за анализ на локална мрежа Avahi.

Потъринг и Кей Сивърс, негов колега от Red Hat, започнаха работа върху systemd, алтернатива на класическата подсистема init, през 2010 г. Година по-късно, през 2011-а, първата голяма дистрибуция на Linux, Fedora, премина към тази система.

Днес Systemd се използва по подразбиране в повечето популярни Linux дистрибуции, като CentOS, Debian, Fedora, openSUSE, Red Hat Enterprise Linux и SUSE Linux Enterprise Server.

Отношението към systemd в общността на свободния софтуер обаче е смесено. Системата е критикувана, че е прекалено обемиста, прекалено сложна и непрекъснато разширява своята функционалност.

Историята на BSoD в Windows

„Син екран на смъртта” (Blue Screen of Death – BSoD) е съобщение, което показва, че е възникнала критична грешка в операционните системи от семейството на Microsoft Windows. BSoD, близък до сегашната си форма, се появи за първи път в Windows NT 3.1, но в Windows 1.0 можете също да срещнете текстово съобщение със син фон, когато системата открие неподходяща версия на DOS.

Любопитен инцидент с BSoD в Windows 98 се случи по време на представяне на технологията Plug&Play, в което участва лично тогавашният изпълнителен директор на Microsoft – Бил Гейтс. При свързване на скенера към компютър с Windows 98 възникна критична грешка, която доведе до BSoD.

Прочутият „син екран на смъртта” вече не е привилегия само на Windows
(снимка: Microsoft)

В почти всяка нова версия на операционната си система Microsoft променя външния вид на „синия екран на смъртта”. В Windows 9x, включително версии Windows 95, 98 и ME, синият екран на смъртта изглеждаше почти един и същ. Но за разлика от по-късните версии на BSoD, в Windows 9x потребителят имаше избор какво да прави: да рестартира системата със загуба на несъхранени данни чрез натискане на клавишната комбинация Ctrl+Alt+Del или да опита да продължи да работи, като натисне Enter.

Ако в Windows 9x съобщението в BSoD беше доста лаконично и също така съдържаше техническа информация в неясен формат, в Windows XP то стана по-информативно и дори включваше препоръки към потребителя за отстраняване на грешката.

С пускане на Windows 8 през 2012 г. потребителите отново имаха възможност да видят актуализиран BSoD на екрана си. Неговият „трик” беше изображението на огромна емотикона – тъжна емотикона, състоящ се от символите на двоеточие и отваряща скоба.

През 2016 г. BSoD, включен в Windows 10, добави QR код с връзка към стандартна помощна тема на уебсайта на Microsoft, свързана със синия екран на смъртта.

В Windows 11, която излезе през октомври 2021 г., по неизвестна причина разработчиците от Microsoft решиха да се отклонят от канона и да превърнат синия екран на смъртта в черен, което предизвика недоразумения сред потребителите.

Но още през ноември 2021 г. синият екран на смъртта отново стана син – първо във вътрешна версия на Windows 11, а впоследствие тази промяна стана факт и в стабилната версия на актуалната операционна система.

Коментар