Готова е процедурата за изграждане на зарядни станции

Георги Гвоздейков обяви готовност на критериите на процедурата за изграждане на зарядни станции за електромобили (снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата, заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседание на Комитета за наблюдение на Програма „Транспортна свързаност” в Бургас. В рамките на заседанието ще бъдат одобрени методика и критерии по процедурата, която се планира да бъде обявена през ноември 2024 г.

„За първи път в Програма „Транспортна свързаност” се излиза от рамката на първите два програмни периода и вече няма да се работи само с предварително определени проекти и бенефициенти. Това важи за двете грантови схеми за подпомагане на съществуващите интермодални оператори и за изграждане на зарядна инфраструктура за електромобили и в пристанищата”, поясни министърът.

Бюджетът за зарядната инфраструктура е 92 млн. лв., от които 42,4 млн. лева са предвидени за изграждане на станции за електромобили по магистралите и пътищата, част от ТЕН-Т мрежата. А с други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата за обществен транспорт.

В подкрепа на зеления транспорт и намаляването на вредните емисии са и проектите за увеличаване на капацитета на пристанищните терминали, уточни Георги Гвоздейков. Осигурена е финансова помощ по проект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” за капитално драгиране в пристанище Бургас.

Проектът е на стойност 70 млн. лева и предвижда удълбочаване на акваторията на част от пристанищен терминал Бургас-запад. Това ще позволи безопасно влизане и акостиране на по-големи кораби и ще създаде предпоставки за развитието на терминалите и увеличаване на капацитета им.

В рамките на Комитета за наблюдение бе отчетено, че 92,07% от бюджета на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г. вече е разплатен, като този процес продължава. Верифицираните разходи са 86,8%, а сертифицираните – 85,96%.

Коментар