Windows се сбогува със синия екран на смъртта

Синият екран на смъртта е един от големите кошмари на Windows потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Една от най-стресиращите характеристики на операционната система Windows – синият екран на смъртта – може да изчезне с пристигането на Windows 11. Съответният екран ще остане, но каноничният син цвят ще бъде заменен с… черен, според запознати с новата ОС.

Черният екран на смъртта вече работи в Windows 11, но не по подразбиране: за да го активирате, трябва да смените един ключ в системния регистър, става ясно от публикация в популярния уебсайт Tom’s Hardware.

Интересното е, че промяната на цвета няма да има ефект върху английската абревиатура за екрана на смъртта: тя ще остане BSOD, тъй като и черното, и синьото на английски започват с една и съща буква (Black и Blue).

екранна снимка: Tom’s Hardware

Трябва да се отбележи, че последната голяма промяна в екрана на смъртта се случи по времето на Windows 8, когато в него се появи QR код. Очевидно големият брой промени в Windows 11 засягат дори синия екран на смъртта.

Към момента Microsoft не е обявила официално за промяната на цвета, но това може да провери лесно. Трябва да намерите ключа HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlCrashControl в системния регистър на Windows 11 и да зададете стойността DisplayPreRelaseColor на 0. Как да направите това е показано на екрана по-долу:

екранна снимка: Tom’s Hardware

Разбира се, няма да видите веднага черния екран на смъртта, освен ако умишлено не накарате компютърът ви да се срине. Ако наистина искате да направите това, уверете се, че сте съхранили всичко. След това отидете в диспечера на задачите (Task Manager), щракнете върху „More details”, отидете до раздела „Details”, изберете една инстанция на svchost.exe, щракнете с десния бутон и изберете „End Process Tree”. След това щракнете върху бутона за изключване (Shutdown), когато бъдете предупредени.

екранна снимка: Tom’s Hardware

Това ще доведе до грешка CRITICAL_PROCESS_DIED и вашият компютър ще се рестартира самостоятелно след няколко секунди (освен ако не сте настроили компютъра си да не се рестартира при BSOD).

Но защо Microsoft сменя цвета на синия екран на смъртта? Вероятният отговор на този въпрос е, че по този начин менюто BSOD ще съвпада с цвета на черния фон при включване и изключване на Windows 11.

Коментари по темата: „Windows се сбогува със синия екран на смъртта”

добавете коментар...

  1. Баба Цуна

    Абе нищо не разбрах!

  2. киро кьомбала

    BSOD
    Blue screen of death
    Black screen of death
    мчи и двети зъпочват с Б ве… саштия муй

  3. Synt

    ТО ПОНЕ НЯКВА “ПРОЩАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ” ТА ДА ИЗПРЯТЯТ 10-ката..Ю

  4. fg

    През к*ра ми е

  5. Anonymous

    Прекаляват вече с Blue Lives Matter

  6. МикроМек

    Липсва им само един кръст, човек видящ от него и плоча

  7. Браво

    Някои ще се накефят от тази безценна придобивка – просто е прекрасно, когато не си запаметил файла, с който работиш, да те поздрави черна, вместо синя честитка.

Коментар