Изходният код на интернет продаден за милиони

Сър Тим Бърнърс-Лий продаде на търг дигитално копие на изходния код на интернет
(снимка: webfoundation.org)

Тим Бърнърс-Лий, възприеман в обществото като създателят или бащата на интернет, продаде дигитално копие на основния си проект. Това стана на търг на Sotheby’s под формата на NFT токен.

Освен самия код, токенът съдържа анимирано видео на кода, писмо от Тим ​​Бърнърс-Лий и цифров плакат на кода, създаден от него. Аукционът Sothebyʼs определи продадения лот като един от най-значимите цифрови артефакти в историята. NFT токенът представлява сертификат за собственост върху цифрови активи, които често нямат физическо представяне.

В последния ден от търга цената на лота е възлизала на 3,5 милиона долара, съобщава BBC. Но в самия край на търга, през последните 15 минути, се появяват много нови оферти, в резултат на което лотът е продаден за 5,4 милиона долара, което го превръща в един от най-скъпите кодове в историята.

Спорно е, че Тим Бърнърс-Лий е създателят на интернет. Неговата заслуга по-скоро е, че доведе интернет до това състояние, което вече познаваме – той създаде HTTP протокола, URL системата и HTML оформлението. Създаде също първия интернет браузър и първия уебсайт.

Коментар