FreeNet – защитена среда за общуване и публикуване

FreeNet предлага защитена среда за общуване в интернет
(екранна снимка: FreeNet)

FreeNet е peer-to-peer платформа, която помага на потребителите да споделят, изтеглят, разглеждат и чатят сигурно в онлайн форуми. Тъй като това е Java-базирано приложение, необходимо е да имате инсталиран Java софтуер на компютъра.

В сравнение с други подобни програми, FreeNet предлага защитена среда, в която потребителите могат да споделят анонимно данни в интернет, без да се страхуват, че ще бъдат наблюдавани чрез специализирани инструменти. Информацията е криптирана и може да се изпраща само на избрани FreeNet потребители.

Веднага след като стартирате програмата, ще трябва да изберете измежду три режима на защита. Първият предлага най-ниското ниво на защита, като ви дава възможност да се свържете с всички потребители на FreeNet, докато вторият позволява свързване само с някои потребители.

Третият режим е най-защитен – при него можете да конфигурирате специални параметри, според нуждите си за поверителност. Освен това трябва да изберете размер за директорията, в която приложението съхранява полезни данни, и ограничения на честотната лента.

FreeNet поддържа „darknet” режим, който позволява на потребителите да се свързват само с приятели, и „opennet” – за комуникация с всички други потребители на FreeNet.

Когато става въпрос за сърфиране, можете да навигирате анонимно в „свободни сайтове” (чувствителните данни не се съхраняват от уеб браузъри и се задържат в базата данни на FreeNet), както и да използвате отделни приложения или плъгини, които са вградени в софтуера. По този начин можете да чатите във форуми, да се свързвате към уеб сайтове на FreeNet, да пишете имейли, да публикувате в уебсайтове и да създавате отметки на дадени страници.

За разлика от други P2P приложения, FreeNet съхранява данните, които се препредават между възлите, и след като потребител качи файл в платформата, информацията остава запаметена във възлите, дори ако потребителят е офлайн.

Можете да разглеждате списъка с потребители на FreeNet, статистически данни относно текущата ви активност, информация за peer-ите (например броя на свързаните приятели, заетите контакти) и подробности за честотната лента.

FreeNet работи с два различни ключа: CHK (Content Hash Key) и SSK (Signed Subspace Key) и позволява на потребителите да конвертират файлови ключове в CHK с възможност за промяна на името на файла.

Допълнителните настройки ви позволяват да дефрагментирате базата данни, да зададете лимит на честотната лента за качване и изтегляне и да изберете псевдоним.

В заключение, FreeNet осигурява сигурен начин за качване и изтегляне на файлове в интернет. Платформата включва много полезни функции и настройки, така че прехвърляните данни да останат защитени и анонимни.

Даунлоуд: FreeNet

Коментар