5G ще задвижи „фиксирания безжичен интернет”

5G услугите ще дадат тласък на технологията FWA за достъп до интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализатори от Counterpoint Technology Market Research прогнозират бърз растеж в търсенето на т.нар. „фиксиран безжичен интернет”, в резултат на навлизането на високоскоростните мрежи от пето поколение (5G).

Технологията Fixed Wireless Access (FWA) се разглежда като алтернатива на кабелния широколентов достъп. При нея данните се предават през клетъчната мрежа, но абонатният терминал, като правило, остава неподвижен – например, на работния плот.

Изчислено е, че в момента FWA през 4G и 5G клетъчни мрежи заема около 4% от всички връзки към интернет на домакинствата. До 2030 г., според анализаторите, почти една трета от всички домашни връзки към интернет ще използват FWA, а общият брой такива връзки ще надхвърли половин милиард.

Ръстът в популярността на фиксирания безжичен достъп до интернет ще бъде обусловен от навлизането на 5G услугите с висока пропускателна способност и ниска латентност.

Броят на домакинствата, свързани с интернет чрез 5G, се очаква да нарасне от 10,3 милиона през тази година до 459,1 милиона през 2030 г. Това означава средногодишен темп на растеж (CAGR) от внушителните 45,19% в този сегмент.

Анализът сочи също, че в края на 2019 г. около 45% от домакинствата по света са имали широколентов достъп до мрежата.

Коментари по темата: „5G ще задвижи „фиксирания безжичен интернет””

добавете коментар...

  1. фофуфен

    Фофич, още ли не си пуснал нищо тъпирско тука, друже? Обичам застрашените животни, особено тъпиряетата като фофича ;)))

Коментар