За първи път: две жени в открития космос

Кристина Кох (вляво) и Джесика Миър се подготвят за излизане в открития космос (снимка: НАСА)

За първи път в историята две жени излязоха едновременно в открития космос. Американките Кристина Кох и Джесика Миър напуснаха Международната космическа станция (МКС) в петък, за да извършат авариен ремонт на енергийната система, съобщи НАСА.

Двете жени прекараха общо 7 часа и 17 минути в откритото пространство, което е с час и половина повече от планираното. Според НАСА, жените-астронавти са заменили един от външните захранващи блокове (BCDU) на станцията, отговорни за зареждането на батериите.

По-рано този месец, при поставяне на нови литиево-йонни батерии от външната страна на МКС, блокът не можеше да се активира. Неработещото устройство ще бъде изпратено обратно на Земята за изследване.

Кристина Кох и Джесика Миър замениха един от двата захранващи блока на Международната космическа станция (снимка: НАСА)

По време на мисията двете жени са изпълнили също редица задачи на МКС, свързани с бъдещото функциониране на станцията. За Кук това е четвърто излизане в открития космос, докато Миър прави първото си излизане. Първоначалният план е бил в космоса да излязат Кристина Кук и Ан Маклейн от НАСА, но за втората от тях не е имало подходящ костюм.

Мисията от петък ознаменува 221-то излизане на астронавти в открит космос за поддръжка и ремонт на оборудването. Първата представителка на нежния пол в подобни задачи беше Светлана Савицкая от СССР през 1984 г. Оттогава жените участваха в 42 излизания в космоса.

Коментар