Western Digital разделя бизнеса си на две части

Две самостоятелни компании ще се обособят от Western Digital
(снимка: Western Digital)

След прекратяване на преговорите за придобиване на японската компания Kioxia, производителят на устройства за съхранение Western Digital обяви много очевиден „план Б”: бизнесът с флаш памети ще бъде отделен в независима компания, а в сегмента на твърдите дискове WD ще се съсредоточи върху нарастващото търсене на облачни хранилища за данни.

Решението за преструктуриране на бизнеса е одобрено единодушно от борда на директорите на американската корпорация, според официалното прессъобщение. И двете дружества, създадени в резултат на преструктурирането, ще останат публични и няма да зависят едно от друго като структура на управление.

Според представители на WD, подобна схема за преструктуриране отваря стратегически възможности и за двете части на компанията. Планира се преструктурирането да приключи през втората половина на следващата календарна година, като бъде организирано така, че да се избегне плащането на данъци.

Акционерите на Western Digital ще могат да „участват в пазарния растеж на два лидера в индустрията”, коментира главният изпълнителен директор Дейвид Гьокелер. И двата бизнеса на оперативно ниво се подготвят за самостоятелно съществуване през последните няколко години, уточни той.

След като разгледа различни стратегически алтернативи, ръководството на корпорацията реши, че за да реализира пълният потенциал на бизнеса с флаш памети, той трябва да бъде отделен от компанията майка, поясни Гьокелер.

Подобряването на пазарната ситуация, на което компанията разчита, ще покаже всички предимства на стратегическото решение за разделяне на бизнеса, допълват от Western Digital.

След разделяне на компанията на две части, техните ръководства ще останат отворени за предложения за реализиране на различни стратегически възможности, които ще увеличат възвръщаемостта на инвестициите в бизнеса с производство както на твърди дискове, така и на твърдотелни памети.

Прилагането на някои стратегически алтернативи в момента би било възпрепятствано от определени ограничения, обясни шефът на Western Digital. Очевидно той намеква за противопоставянето на SK hynix на сделката за обединяване на активи с японската компания Kioxia, което в крайна сметка даде решителност на борда на директорите на WD да приложи алтернативен план за преструктуриране на бизнеса.

Преди да осъществи сделката за преструктуриране, Western Digital ще трябва да премине процедура по финансов одит и да получи необходимите одобрения от регулаторните органи на САЩ, особено като се имат предвид намеренията на компанията да приложи сценарий без данъци.

Новината за предстоящото разделяне на Western Digital насърчи инвеститорите, изпращайки акциите на компанията нагоре с 14% в предпазарната търговия на фондовата борса в Ню Йорк.

Коментар