Нов лидер сред най-популярните Android платформи

В света на Android устройствата има определено фрагментиране, което е трудно за преодоляване (снимка: CC0 Public Domain)

Традиционно, няколко версии на мобилната платформа Android са актуални по едно и също време, тъй като потребителите ползват смартфони на различна възраст, а освен това производителите на устройства рядко обновяват съществуващите инсталации. Каква е моментната ситуация?

Мобилната платформа Android 13 се изкачи на първо място по популярност сред потребителите на смартфони с платформата на Google. Това се случи една година след появата на тази версия на пазара, отбелязва Gizchina.

В края на май т.г. Android 13 зае 4-то място с дял от 14,7%. Сега, след няколко месеца пауза, Google актуализира своите данни за разработчици, от които става ясно, че Android 13 се е изкачила на първо място. В момента това е най-популярната версия на Android в световен мащаб.

За сравнение, в статистиката от края на май Android 13, със своите 14,7%, отстъпваше забележимо на Android 11, Android 10 и Android 12. Сега тази версия е инсталирана на 22,4% от устройствата под управление на Android.

Android 11, която дебютира през 2020 г., пада на второ място, като делът ѝ намалява от 23,1% на 21,6%. Още по-древната версия Android 10 е на трето място с дял от 16,1% от активните устройства. Android 12 заема едва четвърто място с 15,8%.

Дори Android 9 Pie заема 10,5%, а Android 8.0 Oreo има дял от 7,3%. Всички останали версии на операционната система, включително Android 7 Nougat, Android 6 Marshmallow и Android 5.1 Lollipop, са на около 2%.

Коментари по темата: „Нов лидер сред най-популярните Android платформи”

добавете коментар...

  1. Dani_2077

    Големият “водораздел”, като функционалности и поддръжка е Андроид 10 – преди/след него. Девятката много е паднала – преди година/година и половина беше около 40% .

  2. Пешо

    То и вибратора върши същата работа

  3. НеСпец

    🙂

  4. Андрей

    Чудесно, Иве. Хубаво е да държиш в ръце нещо добро и функционално, което те задоволява.

  5. Ива

    Аз съм доволна от моят Android 13,защото е функционален и добър спрямо другите версии.

Коментар