„Квантов” компютър работи при стайна температура

Вероятностни изчисления, подобни на квантовите, могат да се извършват при стайна температура (снимка: CCO Public Domain)

Изследователи от университетите в Тохоку и Пърдю разработиха нетрадиционна изчислителна схема, основана на топлинни колебания, и демонстрираха нейната оперативност при вероятностни изчисления.

Вероятностните изчисления използват вероятностни битове, или p-битове, състоянието на които варира във времето между “0” и “1”. Можем да направим аналогия с квантовите изчисления, които използват суперпозиция на квантови битове или q-битове, приемащи стойности “0” и “1” едновременно.

В елементарния вероятностен компютър, създаден от изследователите въз основа на концепция за асинхронни невронни мрежи, p-битовете са реализирани в стохастичен възел на магнитен тунел (s-MTJ). За демонстрация е избрана целочислена факторизация като нагледен пример за проблеми с оптимизацията, пише CDRinfo.

Очаква се квантовите изчисления да помогнат за решаване на сложни проблеми, включително с оптимизацията, които класическите компютри не могат ефективно да решат. Докато повечето q-битове работят при изключително ниски температури и често взаимодействат само със съседни q-битове, p-битовете на спинтрониката могат да се използват като q-битове, но работят при стайна температура с възможност за електрическа корелация с няколко p-бита дори на големи разстояния.

В допълнение, p-битовете могат да бъдат реализирани чрез лека промяна на технологията на магниторезистивната памет с произволен достъп (MRAM).

Демонстрираната изчислителна схема, базирана на спинтроника, е особено привлекателна за определени класове проблеми, при които приблизителните решения са приемливи, тъй като вероятностният компютър използва естествената стохастичност на s-MTJ, вместо да я въвежда изкуствено в детерминиран компютър.

В сравнение с квантовите компютри, вероятностните компютри на база спинтроника имат предимства като работа при стайна температура, лекота на изпълнение и наличие на добре развити MRAM технологии, подчертават специалистите.

Коментари по темата: „„Квантов” компютър работи при стайна температура”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Гугъл съобщи за създаването на най-мощния квантов компютър в света, който е с изчислителни възможности, многократно надвишаващи тези на съвременните суперкомпютри.

    “Гугъл съобщи за разработката си в научен доклад, разпространен за кратко време на сайта на НАСА, след което беше премахнат от платформата.

    Гугъл информира, че неговите научни сътрудници са успели да конструират процесор, който само за 3 минути и 20 секунди е извършил изчисления, непосилни за други подобни устройства.

    За сравнение се дава най-мощния в света компютър, “Съмит” на компанията IBM, който за да се справи със същата задача, ще му трябват 10 хиляди години.

    В документа се изтъква, че осъщественото изчисление е първото, което може да бъде изпълнено изключително само на квантов процесор.

  2. Anonymous

    основана на топлинни колебания – по вятъра изчисляват

Коментар