Носимите джаджи, за които нямаше да ни хрумне

Обувка с вградена селфи-камера е едно от най-забавните „творения” (снимка: Miz Mooz / YouTube)

Носими устройства – тази категория електроника се сочи като една от най-бързо развиващите се, обещаваща множество нови възможности и облекчение на ежедневието ни.

Когато кажем „носими”, човек си представя гривни с фитнес-тракери, дрехи със сензори за проследяване на здравето на възрастни, часовници с GPS за постоянна връзка с децата… Но малцина си представят странни устройства като например обувка с вградена селфи-камера или пък чифт изкуствени крака, които стърчат от, хм, задната страна на панталона…

Носим стол

Чуденето къде да седнеш във всеки възможен момент явно е тормозило автора на това изобретение доста дълго. В крайна сметка е измислил носим стол, който представлява пояс за ханша с два крака, които се намират отзад и се разгъват при всяко приклякане.

Носим банан

През 2015 г. един от най-големите производители и търговци на пресни плодове и зеленчуци Dole представи първия „носим банан” – решение, вдъхновено от Токийския маратон.

Японската компания Dole представи „носим банан”, които измерва параметри при тичане и накрая може да бъде изяден (снимка: Dole / YouTube)

Селфи-обувки

Един абсолютен хит в света на най-странните носими джаджи е дело на марката обувки Miz Mooz. Тя представи преди време селфи-обувка, която помага на собствениците си да изглеждат страхотно в следващото си селфи, с почти свободни ръце. Достатъчно е да са гъвкави, атлетични, в отлична физическа форма.

Диспенсер за домати

Пак за токийския маратон японският производител на хранителни продукти Kagome измисли носим раздавач на домати. Устройството позволява на бегачите да консумират до седем домата в движение с едно натискане на бутон…

Камера за котки

В Австралия Whiskas бе пуснала на пазара уреда Catstacam, който по същество е носима камера за котки и се представя нато „социален начин за по-добро разбиране на котките”.

Whiskas привлече вниманието с носима камера за котки Catstacam (снимка: Whiskas / YouTube)

Кучешки фотоапарат

За тези, които предпочитат кучета, има поне две луди изобретения: LED жилетка „Диско куче” с музика и носим фотоапарат за кучета, който има сензор за вълненията на животното и заснема всичко, което кучето вижда в тези моменти. Интересно колко хора биха седнали да гледат коя пръскачка за трева е развълнувала техния домашен любимец….

Носима клавиатура

Нелюбезно е да пишеш съобщения на смартфона, докато си заобиколен от познати, колеги или други хора, които очакват да ги гледаш в очите, докато говориш с тях. Някой с подобен проблем е измислил „невидима клавиатура” – на вид черна ивица с дължина около педя, която има 5 дупки и се нахлузва върху ръката. С това нещо човек може да пише, като само потропва с пръсти по масата, по седалката, по коляното си. Без съмнение не е нелюбезно, но човек рискува да изглежда като някой невротик, изпил 17 кафета наведнъж.

Умна коса

С проекта за умна коса можете да изпращате съобщения и да контролирате други действия на своя смартфон, като докосвате кичурите от косата. Разбира се, приложимо е за дългокоси хора. Всеки сноп изкуствена коса има сензори, чрез които се предава сигнал към смартфона – така някоя свенливо изглеждаща дама може, например, незабележимо да пусне диктофона на телефона си, за да запише разговора със събеседника си, без той да усети.

Време е за тоалетна

D-Free е фирмата, създала носимо устройство за предсказване на това кога е време да се посети тоалетната по малка нужда. Много хора биха се засмяли, но за немалко възрастни джаджата е наистина полезно.

Сензор приляга към корема и открива промени в размера на пикочния мехур (снимка: D-Free)

Ако това не е достатъчно, има и уред на име CH4, който анализира изпуснатите газове. Човек слага това нещо в задния си джоб или го прикрепя към колана си и с помощта на приложението може да следи влиянието на храната върху… е, ясно върху какво.

Порно-зарядно

Ако всичко дотук не е достатъчно шашаво, ето нещо лудо: Сайтът за еротично съдържание за възрастни Pornhub предложи на своите почитатели гривната Wankband. Тя генерира електричество, с което може да се захранват смарт-часовници, лаптопи, смартфони и друга електроника. Работата е там, че производството на ток се случва, когато гривната се движи енергично нагоре-надолу. Създателите й твърдят, че „всеки ден милиони часове съдържание за възрастни се консумират онлайн, хабейки енергия и нанасяйки вреда на околната среда”. Затова решили да създадат първата носима технология, която позволява на феновете да обичат планетата, докато… обичат себе си.

Коментар