Компютрите в умните сгради са на прицел от хакерите

Компютрите, участващи в управлението на системи за автоматизация на интелигентни сгради, се натъкват все по-често на злонамерен софтуер (снимка: CCO Public Domain)

37,8% от компютрите, използвани за управление на системи за автоматизация на умни сгради, са атакувани от зловреден софтуер, сочи доклад на Лаборатория Касперски за първата половина на 2019 г.

Дори злонамерен софтуер, който не е специфичен за умните сгради, може сериозно да повлияе на работата на системите за автоматизация, които управляват асансьори, вентилация, отопление, осветление, електроснабдяване и водоснабдяване, видеонаблюдение, пожароизвестителни сигнали, информационни табла и др.

26% от общия брой изследвани устройства в интелигентни сгради са атакувани чрез уеб ресурси. На 10% от компютрите заразата е проникнала чрез сменяеми носители (флаш дискове, външни твърди дискове и др.) и имейл. По-рядко (1,5%) инфекцията се е разпространила чрез споделени папки във вътрешната мрежа.

Компютрите, участващи в управлението на системи за автоматизация на интелигентни сгради, се натъкват на злонамерен софтуер най-често в Италия (49%), Испания (48%), Великобритания (44%), Чехия и Румъния (42%).

Лаборатория Касперски твърди също, че в периода януари-юни 2019 г. шпионски софтуер е бил блокирани на 11% от компютрите, саморазпространяващи се червеи – на други 11% от системите, фишинг имейли и документи – на 8% и програми-изнудвачи (рансъмуер) – на около 4%.

Коментар