Facebook блокирала десетки хиляди приложения

Facebook е блокирала десетки хиляди приложения от 400 разработчици след скандала с Cambridge Analytica (снимка: Facebook)

Най-голямата в света социална мрежа Facebook е блокирала десетки хиляди приложения, след като през последната година компанията многократно се озова в центъра на скандали, свързани с изтичане на потребителски данни.

В един от най-нашумелите случаи беше замесена британската аналитична фирма Cambridge Analytica, която успя да събере незаконно данни от над 87 милиона потребители на Facebook. Компанията използва тази информация за проучване на политическите предпочитания на избирателите и за да им показва подходящи реклами.

Във връзка с този инцидент, Facebook е блокирала десетки хиляди приложения от 400 разработчици. Компанията е проверила около 1 милион приложения, качени в социалната мрежа, които имат достъп до личната информация на потребителите.

Извършени са технически анализ на програмите, както и проучване на дейностите на самите разработчици. Освен това администрацията на Facebook е взела предвид исканията на потребителите, съобщават от социалната мрежа.

Блокирането на приложения може да се случи по редица причини, включителнонеправилно подаване на информация към Facebook, публикуване на данни без защита на личните данни на потребителите, както и във връзка с други груби нарушения на политиката на социалната мрежа.

Коментар