Разработчик обясни защо Windows 10 има много бъгове

Джери Бърг разказва във видеоклип защо Windows 10 съдържа толкова много бъгове (снимка: Jerry Berg / YouTube)

Windows 10 непрекъснато увеличава своя пазарен дял, но операционната система е съпътствана от редица грешки, поради които пускането на големи актуализации дори беше спряно. Защо се случва това и защо нямаше такива проблеми с предишните версии?

Джери Бърг, бивш служител на Microsoft, който работи в компанията 15 години като старши разработчик на софтуер в екипа на операционната система Windows, осветлява проблема с бъговете в 16-минутно видео, публикувано в YouTube.

Накратко, проблемът се свежда до опростения подходът за тестване. По-рано тестването на Windows 10 е извършвано от много екипи в самата структура на Microsoft и за техните цели е използвано голямо разнообразие от хардуер с дискретни графични карти, различни процесори и дънни платки. Но след мащабните съкращения през 2014 и 2015 г., Microsoft преминава към тестване на Windows с помощта на инструменти за виртуализация, които работят на едни и същи процесори, при еднакви компоненти, обем на паметта и т.н.

Поради това, компанията просто не е в състояние да възпроизведе онези проблеми с оборудването и, да речем, с драйверите, с които се сблъскват обикновените потребители.

Все пак Microsoft не се е отказала напълно от човешките тестове. Вътрешното тестване на Windows 10 с помощта на виртуализация се допълва от програмата Windows 10 Insider, в която всеки потребител може да изпробва новите версии преди излизането им и в случай на грешка да изпрати отчет на Microsoft.

Бедата обаче е в това, че обикновените хора не са в състояние да документират подробно проблемите, така че разработчиците да могат точно да ги възпроизведат и да разберат каква е грешката. А професионалистите в Microsoft, както твърди Джери Бърг, просто са по-малко.

Що се отнася до телеметрията – докладите, изпращани до Microsoft, когато възникват грешки (например, „дъмп” на паметта в резултат на „син екран на смъртта”), не съдържат достатъчно количество данни, така че разработчиците ясно да установят причината за „срива” на системата. Условно това изисква голям „дъмп” с цялата подробна информация, докато сега се изпраща малък „дъмп” до Microsoft.

В резултат на всичко това, една малка грешка може да се рарасне до огромни мащаби, работата на много компютри да бъде парализирана и да възникнат проблеми с актуализациите.

Коментари по темата: „Разработчик обясни защо Windows 10 има много бъгове”

добавете коментар...

 1. Фофу

  Да Savear, си намери оправдание за ла_носядството. Аре мърдай.

 2. Savear

  ей Фофу, имам сертификати и на М$ за по-стабилно CV което ми дава предимство когато аплицирам някъде за работа, последно като аплицирах преди 6 години за сегашната позиция бях избран от 60 човека, а търсеха Линукс специалист… а познай защо… и да на М$ нещата са бъгави ла.йна но ти си прекалено тъп каквото и да ти обеснявам, аре мърдай..

 3. Фофу

  джамджия – + 100 от мен.

  Иначе е забавно да им напомням какви са Павлови кученца – светка лампата и те почват въртят латерната.

  Saevar откакто си каза за сертификатите ми стана любим. Той и преди беше, но сега вече има десетка.

 4. Фофу

  Saevar понеже показа на че си жалък нещастник и патетичен лицемер пак да напомня на читателите кой си. Ти си тоя който лапа на гърба на Майкросфт и после ги нарича ла_на.

  И как се нарича този който яде таквизи работи – ла_нояд.

  Като си минал на Линукс защо си нагълфал и М$ сертификати. Щото постно само на Линукс.

 5. джамджия

  Епа, то иляду Линукса се блъскат да убият гадния Уиндос и в блъсканицата пропускат целта!
  Монопол нема деца – имаме кой от кой по убави Линукси да си избира чиляк! А каква съвместимост при илядата Линукса имаме, а? Туй deb, rpm, snap, flatpack, pkg от убави по убави, от съвместими по съвместими! Ся, той Виндоса чи си има кусури има, ама кой виновен ,че и с илядо Линукси пак въртити около 2 процента?! Явну само 2% сте най-умни и красиви и сичку знайти, пък ний инжинери, архитектори, дизйнери сме прости джамджии!
  Фофу, нидей бара Линуксчиите по ядрото, че бързо палят и компилират все четни версии!

 6. Saevar

  всички компетентни знаеме че Джама е мноого бъгав (и не само това, телеметрия, задни вратички и т.н.), съгласен съм че седмицата беше най-доброто им творение но до там, преди 14 години минах на Линукс и съм много щастлив от това ми решение.

  Фофу каун малоумен, доволен ли си, теб барна ли те щ+щ, макак проскубан!

 7. Фофу

  :o) – Това беше мелодия номер 4 на латерната. Вече съм ги научил.

  Ами направи операционна система и разбии монопола. Хайде всички чакаме.

 8. :o)

  Windows 10 е боклук 🙂 това е ясно на всички.
  Но когато си направил монопол в операционните системи вече 25 години и всички по света са длъжни да работят на това за да имат елементарна съвместимост, ще ти работят на боклука.

 9. Фофу

  Слобо ги ди Линуксаджии, слабо. Вече 3 часа статия за бъгав Прозорец, а вие още да не сте оцвилили … там с речите дето от 25 години си въртите на латерната.

Коментар