Рекордна 2018 година за ИКТ индустрията в България

ИКТ индустрията в България бележи ръст във всички сектори през 2018 г. (снимка: CCO Public Domain)

Българската ИКТ индустрия постигна исторически рекорд както в оперативните приходи и в броя на работните места, така и в заплащането през 2018 година, сочат предварителните данни от анализ на агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, който обхваща 15 000 ИКТ компании в 432 населени места.

Ръстът в приходите в ИКТ индустрията в България спрямо предходната година е с цели 1,32 милиарда лева. Работните места в ИКТ бизнеса се увеличават за година с над 5000, а  компаниите от индустрията, преминали границата от 250 служители, са вече цели 50, съобщава блогът на CBN.

И производителността, и заплащането отбелязват нови по-високи стойности. През 2018 година един служител в индустрията е получавал средно на година с около 8000 лева брутно възнаграждение повече от 2015 г., при ръст на производителността за същия период с около 20 000.

Ръст има във всички сектори на индустрията – от дистрибуторския бизнес, системните интегратори, дилъри и риселъри до центровете за глобални услуги, хостинг, интернет и софтуерни доставчици.

В анализа прави впечатление, че наред с бума на нови работни места в Пловдивска и Варненска области (които почти се изравняват), ръст на работните места в ИКТ бизнеса има дори и в по-слабо развитите региони в страната като Видинска и Врачанска области, както и в области, в които индустрията е все още малко застъпена като Кърджалийска и Смолянска.

Всички тези добри резултати за ИКТ индустрията в страната идват на фона на проблемни ситуации в ключови национални информационни системи и смяна на концепции за бизнеса със загуба на ресурс, което показва все още слабата връзка между ИКТ бизнеса и обществените структури, отговарящи за дигитализацията на институциите, заключава CBN.

Коментар