Android 10 Go идва с гласов помощник Google Assistant

Android Go е специална версия на Android, предназначена за бюджетни устройства (снимка: Google)

Google пусна олекотена Go версия на мобилната операционна система Android 10, оптимизирана за смартфони от начално ниво, с някои полезни допълнения спрямо предходните издания на тази платформа.

Android Go е специална версия на Android, предназначена за бюджетни устройства с 1GB RAM или по-малко, по-слаб процесор и ограничен обем памет. Първата версия на Android Go излезе преди две години като част от Android 8 Oreo.

За първи път устройства с 1GB RAM или по-малко ще предложат гласов помощник Google Assistant. Освен това Google оптимизира обема на паметта, зает от самата операционна система и приложенията.

Така например, ако нормалната версия Android 7 Nougat заема стандартно 2/3 от паметта на устройство с 8GB, то на Android 10 Go е необходима наполовина по-малко памет, т.е. само една трета о наличната.

В допълнение, Android 10 Go включва подобрено приложение за управление на файлове, за да опрости и ускори задачата за освобождаване на място във вградената памет на смартфона с интелигентни съвети.

Google е добавила и нови опции за бързо търсене на файлове с помощта на филтри, както и възможност за директен обмен на данни между смартфони без използване на интернет.

Android 10 Go вече се внедрява в смартфоните на някои производители. В началото на септември Google официално пусна новата система Android 10, която засега работи само на смартфони от серията Pixel.

Коментар