Засякоха опасен шпионски софтуер

Шпионският софтуер краде файлове, записва натисканите клавиши, чете историята на браузъра (снимка: CCO Public Domain)

Компанията за сигурност Лаборатория Касперски алармира за нов шпионски софтуер, наречен Dtrack и създаден от известната група Lazarus, която се занимава основно с кибершпионаж и атаки за кражба на пари.

С помощта на Dtrack атакуващите могат напълно да контролират заразеното устройство, да изтеглят и качват файлове, да записват натисканите клавиши, да четат историята на браузъра и да извършват други злонамерени действия.

Компаниите, станали жертва на Dtrack, като цяло са лошо защитени. Те използват слаби политики и пароли за сигурност на мрежата и не следят трафика, коментират специалистите.

Миналата година Лаборатория Касперски засече ATMDtrack – злонамерен софтуер, използван за кражба на информация за банкови карти и внедряван в индийски банкомати. При допълнително разследване със системата Kaspersky Attribution Engine и други инструменти бяха открити повече от 180 нови злонамерени проби с кодови последователности, подобни на ATMDtrack.

Новите образци на злонамерения софтуер, сред които е Dtrack, не са насочени към кражба на информация от банкомати, а действат като шпионски софтуер. Тези продукти са дело на нашумялата кибергрупа Lazarus.

Коментар