Грета Тунберг и социалните медии: апогеят на падението

Социалните мрежи отприщиха най-тъмната страна на прогресиралото ни човечество по случая с Грета Тунберг (снимка: Greta Thunberg / Facebook)

През последните десетина дена безброй хора се упражниха в писмено словоредене на тема „Грета Тунберг”. Някои я аплодираха, други я охулиха, но почти не остана човек, който няма отношение към Грета.

Социалните медии дават на всекиго невижданата допреди няколко години свобода да се изкаже публично от голямата трибуна на безграничния интернет и, както често се случва, по актуалната тема на деня валят милиони мнения, кое от кое по-аргументирани. Улисани в споровете, развихрили се в коментарните полета, сякаш не усетихме кога прекрачихме границата и казусът „Грета” отбеляза апогея на… падението.

Какво ли не се изговори за малкото момиче, започнало „стачка за климата”. Мнозина се заеха пространно да анализират нейния синдром на Аспергер. Те не посвениха да подчертаят, че 16-годишното дете с психични отклонения трябва, така да се каже, да бъде „прибрано” където му е мястото.

Мнозина я отрекоха заради нейното детство – подчертаха, че тя е дете, тя е незнаеща, неопитна, незряла, неразбираща, идеалистично настроена. Безброй много се вторачиха във визуалното проявление – заявиха, че тя е грозна, гневна, крещяща, отблъскваща, противна.

Съвсем немалко пишещи се задълбочиха в темата чия марионетка е тя, защо е кукла в ръцете на умели манипулатори, и кои са тия манипулатори, и какво цели тайният им план. Най-сетне, появиха се и сексуални пожелания по адрес на Грета, колоритно илюстрирани.

Нещо, което пропускаме в този словесен водопад, е тази подробност, че Грета е само едно от много млади момичета по света, които се се обявили в подкрепа на дадена кауза и поради това отнасят порой от бруталност в социалните медии. Те са също деца и са обект на стотици псувни, обвинения, заплахи, сексуални пожелания и публикации с порнография, а също хаквания.

Една от тях е 11-годишната Лили Плат от Нидерландия. На 25 август тя е публикувала видео за пожарите в Амазонието. По това време почти целият свят вече знаеше за тези пожари. Последвалото след споделеното видео е трудно за описване.

В рамките на час под публикацията й се е изсипала лавина от публикации с порнография, всяка със споменаване на детето, разказва майката на Лили. Тя се принудила да помоли поддръжниците на момичето да докладват безбройните обиди.

Лили не е единствена. Други млади момичета, дръзнали да защитават каузата за климата, също са изправени пред потоп от онлайн грубост. Атаките включват комбинация от нападане на акаунтите, засипване с обидни коментари, публикуване на порнография.

И ако деца като Лили са донякъде защитени от това, поради постоянно наблюдение на социалните медии от родителите им, то по-различно е при тийнейджърите. Джейми Марголин, 17-годишна, е друга жертва на виртуална грубост.

„Грозната истина е, че тези момичета ежедневно са обект на най-тъмната и зла страна на социалните медии”, казва Бетани Едуардс – майка на 8-годишната Хавана Чапман-Едуардс. Хавана е чернокожа и редовно получава расистки съобщения, заплахи със смърт и сексуални пожелания.

Защо тези момичета са толкова дразнещи за толкова много хора? Никой не обича да го сочат за виновен, а тези момичета правят точно това. Но психологическите причини за раздразнението са друга тема.

Има нещо друго, което пропуснахме да забележим, улисани в споровете под публикациите за Грета. Грета е дете, млада, неопитна, незряла, незнаеща, неразбираща, идеалистично настроена. А какво направихме ние – възрастните, опитните, зрелите, знаещите, разбиращите – от висотата на своята мъдрост, опит, зрялост и разбиране… се нахвърлихме върху 16-годишно дете.

Няма значение дали се казва Грета, Петя или Ханхун; няма значение дали е на 11, на 16 или на 8; няма значение дали е права или пък съвсем не, дали е със синдром на Аспергер или с черна кожа – ние, възрастните, опитните, знаещите, реалистите – избълвахме срамна каскада от словесна помия върху едно дете. Засипахме я с душевната грозота на „цивилизованото” ни общество.

Социалните мрежи – върхът на технологичния ни напредък, инструментът на абсолютната свобода на словото, въплъщение на мощта на интернет – отприщиха най-тъмната страна на прогресиралото ни човечество. В Twitter, в Instagram, във Facebook хилядите възрастни, опитни, зрели, знаещи, разбиращи и мъдри люде, комфортно сгушени зад своя монитор, безскрупулно се нахвърлиха като вълци върху детето-мечтател, безпардонно хулейки вида й, речта й, здравето й, семейството й, записвайки я с пошлостта си.

През това време технологичните медии пишат за умни домове, умни градове, умни предприятия. А къде са умните хора? Нищо чудно някой ден да се окаже, наистина, че машините са по-добри от нас, защото у тях я няма тази душевна помия, която социалните мрежи разкриха днес.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Грета Тунберг и социалните медии: апогеят на падението”

добавете коментар...

  1. ха

    От коментарите тук става ясно, че никой всъщност не му пука за въпросното момиче и неговото мнение. Всички искат да се покажат пред останалите колко са велики и как “разбират нещата”. И това “величие” си е за тяхна консумация, ако са анонимни, както е в тази тема.
    Как пък един не извади цитат от изказване на въпросната и да коментира с кое в казаното не е съгласен? Аз например не могат да цитирам нищо, защото не съм чувал никакво нейно изказване…

  2. лекарец

    Мхм, може ли да ти видим лицето и аполонското тяло, та и ние да преценим от какво страдаш?

  3. мерудий

    Нещо сте се объркали! Тук се говори не за това, че някой не я харесва или мисли различно, а за цинизмите, злобните обиди, просташките сексуални намеци и прочие простотии!
    Пък вий си говорете – за толкова ви стиска! Пък ако случайно наберете смелост да го кажете и на живо – снимайте да ви видим юнашките физиономии! Стига тъпи селфита – малко смелост, не гъзурчене пред телефоните!

  4. Anonymous

    Абе ну заяц, за това ли те боли че били анонимни хората? Ще ги търсиш по ip затова че си били казали мнението?? Либерал фашагите точно това най-много мразят, мнение различно от тяхното.

  5. ну погоди

    Нека жалките душици да си повръщат злобата. Колкото и да се правят на текнотарикати и спецагенти, и че си мислят че са анонимни винаги някъде си оставят следи.

  6. Anonymous

    Хаха, и какво като пиша анонимно? Това прави ли ми личното мнение различно? И ако си напиша името има ли някакво значение? Иначе прави са хората да се пазят от либерал-фашистите – мрежата е пълна с примери – от бан в туитър, до глоби затвор – все за изказано лично мнение. Ей та и тебе – плюеш анонимно някой, че бил се изказал анонимно, що не си написа трите имена и телефонния номер?

  7. Таткото

    До дедото

    И защо да е лицемер човека, че си е казал мнението макар и анонимно?! Ти като пишеш в този в форум и изказваш мнение не си ли анонимен?
    Айде улево всички дървени философи.

  8. дедо

    Anonymous, точно за това говорим – анонимността! И в реалния свят може да си кажеш мнението, но дали го правиш? Казваш ясно и открито на всеки какво наистина мислиш? Отиде ли при това девойче да и кажеш в очите, че е пикла? Ти кой си – тя е истинското си име, а ти? Всеки мишок скрит зад монитора се пери, ама на живо? Революционерите в мрежата са милиарди, на улицата се събират десетки! Има хиляди страхливци, които по форумите плюят Бойко Борисов и го наричат как ли не, но да си видял някой от тях да му го каже в лицето? А той през ден реже ленти тук там и не е толкова трудно да се направи!
    Гиди лицемери жалки!

  9. Anonymous

    Какво да правят хората? Да се извиняват, че не харесват актьорската й игра? Лично за мен е малка лицемерка – вместо да лети със самолет за САЩ искала да пази природата и отива с яхта на милиардер дето за да я произведат са замърсили колкото за хиляда самолета, а после 6 човека екипаж на яхтата летят със самолет обратно, самата тя също. Тоест за си направи ПР, тя замърси природата 6 пъти повече отколкото ако си беше седяла кротко на задника и си беше летяла като нормален човек за ню йорк.
    Колкото до статията, така наречените журналисти са свикнали досега те да решават кое е истина и кое лъжа. След появата на социалните медии вече всеки е журналист, всеки може да си каже менението и то да бъде видяно, това най-много ги боли, не менението на хората за някаква си пикла дето търси единствено внимание и място под прожекторите

  10. Петър

    Жалки душици, търсещи изява присмивайки се на другите. Може би така се чувстват, че са постигнали нещо в тъжните си животи?!?

  11. махо бг

    не знам как може едно “малко момиче”да събере толкова злоба,пък дори и в името права кауза!!!

  12. dedo

    Именно заради тая пошлост, която се бълва в интернет анонимността рано или късно ще изчезне! Когато си с истинската си самоличност нещата се променят коренно! Но пък анонимния интернет сега разкрива истинската природа на човека, която иначе крием в реалния свят зад благоприличие и учтивост. Само нищожен процент от нас са искрено доброжелателни – масата сме страхливи лицемери!

  13. Димитър Иванов

    Хубава статия, която обобщава нещата.

    Ще опитам да отговоря на един от въпросите – “Къде са умните хора?” – повечето умни хора не си губят времето да пишат по интернет, независимо дали са социални мрежи или сайтове. Една от причините е, че се пълни с коментари от много простаци и това само им губи времето. В този ред на мисли, не правете достоверна извадка на хората като цяло само от социалните мрежи.

  14. ну погоди

    За накои идиоти да уточня че защитавам съвременните герои на човечеството като Грета

  15. ну погоди

    Войната е лошо нещо но по някога трябва да има, както има и естествени пожари които спасяват горите от болести, зарази и паразите. Човекобразните ракоподобни паразити където са най много в цивилизованите страни са най опасните и човечеството и планетата трябва да се изчисти от тях.

  16. Мхм

    Има значение дали е със синдром или не, защото точно заради болестта си говори тия глупости, точно заради болестта си е с криво лице и недоразвито тяло.

Коментар