eBay ще подпомага фирми от Пловдив в онлайн продажбите

„Стартираме глобална инициатива на eBay за първи път в Източна Европа – точно в България”, заяви Иля Кретов, генерален мениджър на eBay за Източна Европа, Русия и Израел (снимка: eBay)

eBay стартира в Пловдив програма в помощ на малките и средни предприятия, която цели увеличаване на износа чрез онлайн продажби. България е първата държава от Източна Европа, която се присъединява към Export Revival.

Петдесет активни български компании ще могат да подобрят интернет продажбите си и да засилят износа на готова продукция към милиони купувачи от целия свят, подчертаха от eBay. Обучителните сесии, водени от експерти от компанията, ще се провеждат в Пловдив, който е един от най-бързо развиващите се нови индустриални центрове в страната.

Специализираната програма Export Revival помага на местните собственици на фирми да продават своите уникални продукти на световния пазар, като същевременно укрепва връзките в местната бизнес общност.

Export Revival е част от глобалната инициатива на eBay Retail Revival, която вече се проведе в над 10 града от САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Ирландия, Израел и Русия, като даде началото на успешни международни продажби за стотици фирми.

Участниците в едномесечната програма – малки и средни предприятия от района на Пловдив – ще се възползват от менторски насоки при активна работа в малки групи. Избраните компании са от различни сектори – от производители на дизайнерски облекла, играчки за деца и артикули за дома и домашните любимци до фитнес оборудване, авточасти и специализирани машини.

Курсът ще включва майсторски класове по основи на продажбите, логистика, маркетингови похвати, инструменти за популяризиране на стоките и други. Обученията се организират с подкрепата на Министерство на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Община Пловдив.

„Малките и средните компании създават голямата част от всички работни места в страната. Имайки предвид, че българският пазар е малък, е необходимо да се насърчава навлизането на МСП на международните пазари”, коментира заместник министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

В края на обучението всяка от компаниите участнички ще има работещ онлайн магазин, достъпен до 182 милиона клиенти на eBay от целия свят. Всички продукти от 50-те участващи в програмата компании ще бъдат представени на специално разработена страница на платформата eBay и ще включват и видео представяния на някои от търговците.

Във всички градове, където инициативата е проведена, се отбелязва икономическо оживление и засилване на износа на местно произведени продукти, твърдят от еBay.

Коментар