Surface Duo – Android смартфон на Microsoft с два екрана

Панос Паной показва смартфона с два екрана Surface Duo (снимка: Microsoft / Twiiteer)

Microsoft изненада всички с представяне днес в Ню Йорк на смартфон под управление на Android с два екрана, наречен Surface Duo. Компанията, известна с операционната система Windows, се връща на пазара за смартфони, като „прегръща” екосистемата на своя съперник – Google и опитва нещо различно с хардуера, съобщи CNET.

Компанията заяви, че двата екрана ще направят потребителите по-продуктивни и демонстрира видео с хора, които използват стилус заедно с телефона. Продуктовият мениджър Панос Паной не разкри много подробности за Surface Duo, който се присъединява към друго, по-голямо устройство с двоен екран – Surface Neo, но заяви, че смартфонът ще бъде наличен през отпускарския сезон на 2020 г.

Благодарение на партньорството с Google, устройството ще може да стартира приложения от онлайн магазина Google Play Store. „Този ​​продукт обединява абсолютно най-доброто от Microsoft и ние си партнираме с Google, за да съберем и абсолютно най-доброто от Android в един продукт”, каза Панос Панай.

Microsoft се опитва в продължение на две десетилетия да направи операционна система за мобилни телефони, но в крайна сметка се отказа от това усилие преди две години. Компанията разбра, че не би могла да се конкурира с популярността на Android и iOS, които контролират съответно 87% и 13% от смартфоните в света, според IDC.

Syrface Duo може да стартира приложения от онлайн магазина Google Play (снимка: Microsoft / Twitter)

Вместо това Microsoft реши да разшири своя Office софтуер и други услуги към конкурентните устройства, включително iPhone. Първият Android смартфон на компанията затвърждава тази линия на поведение.

Връщането в смартфон бизнеса няма да е лесно за Microsoft. Има само три компании, които продават устройства в огромни количества и печелят пари от смартфоните си – Samsung, Huawei и Apple. През второто тримесечие 22% от смартфоните, доставени в света, са от Samsung, 17% от Huawei и 11% от Apple, според Strategy Analytics.

Никой друг не минава 10-процентата бариера, въпреки че китайските доставчици Xiaomi и Oppo се приближават до нея. Малко вероятно е и Microsoft, с Android устройство, някога да стане основен доставчик на смартфони.

Коментари по темата: „Surface Duo – Android смартфон на Microsoft с два екрана”

добавете коментар...

  1. Боян

    Пълен провал, какъв е смисъла от този телефон???

Коментар