Samsung затвори и последния си завод за смартфони в Китай

Делът на Samsung на китайския пазар е по-малък от 1% (снимка: CCO Public Domain)

Южнокорейският гигант Samsung затваря и последната си фабрика за смартфони в Китай. Сглобяването на устройства там приключи в края на септември, съобщи Phone Arena.

Проблемът е, че китайците не се нуждаят от смартфони на Samsung. В началото на 2019 г. устройствата на компанията заемаха 1% от пазара в Китай, а след старта на продажбите на Galaxy S10, делът им се увеличи до 1,1%, но след това отново падна, този път до 0,7%.

Това са много лоши показатели за водещия производител на смартфони в света. Ето защо компанията е преценила, че не се нуждае повече от производствени мощности в Китай.

Samsung ще продължи да сглобява смартфони в заводи в други държави, включително Виетнам и Индия. В допълнение, компанията ще продължи да използва и услугите на т.нар. „трети страни”, които сглобяват Samsung устройства по лиценз.

Коментари по темата: „Samsung затвори и последния си завод за смартфони в Китай”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Точно така е както ти си го описал за бизнеса в Китай, но какво общо в случая има бизнеса с продуктите, които купуват една не малка част от населението. Хайде да кажем правителствени служи, служители на конкретните компании, техните семейства и т.н. ще си купят местните неща, но това е 1%, което е супер малко. Това не може да го обясни превителствена подкрепа, субсидии, бойкот на определени групи, начин на управление на държавата и т.н. Просто китайците явно имат някаки солидни причини да не харесват Самсунг!
    Защо примерно делът на Епъл е толкова добър там? Пак не е китайска компания, скъпи са, не предлагат нещо умопомрачително нечувано и невиждано..

  2. :o)

    До Димитър

    Да има едно логично обяснение: Китай е комунистическа държава.
    оттук нататък спира всякаква логика

    естественно че в първите 10 основната част са Китайски субсидирани от комунистическото правителство компании, за някои от които не си чувАл.
    Оттам нататък…се тая брат.
    Нормален бизнес не се прави в тая страна, всичко минава през другарите
    преди да се подаде към робите

  3. Димитър Иванов

    Да, бойкотират, колко да бойкотират, от 40% да ги свалят на 20%, а какво е 1%!

  4. Az

    Може да ги бойкотират, за това, че са дружки с американците.

  5. Димитър Иванов

    Това е доста странно, някой да намира някакво логично обяснение!!?

    Хайде, да не са едни от топ 3 или топ 5 на продажби в страната, но чак пък да са 1% най-известните телефони в света, телефони с всякакви ценови класове и т.н.

Коментар