Windows 10X дебютира на устройства с два екрана

Windows 10X ще управлява нов тип устройства с два екрана (снимка: Microsoft / Twitter)

Заедно с представянето на нови сензорни устройства с два екрана, като Surface Neo, Microsoft демонстрира вчера в Ню Йорк и нова операционна система – Windows 10X, създадена специално за този форм-фактор.

Модифицираната версия на Windows идва с редица различия и оптимизации, в сравнение със стандартната версия. Тя е станала по-удобна и ориентирана към сензорни екрани.

Microsoft се отървава от Live Tiles („живи плочки”) – анимирани и прелистващи се икони, наследени от Windows Phone – като залага на опростен изглед на менюто Start. Това не беше изненадващо, след като Microsoft погрешно показа новото Start меню в тестова версия на Windows 10 в началото на годината.

Windows 10X е оптимизирана за използване със сензорни екрани (снимка: Microsoft / Twitter)

Ето и отговорът на един от най-важните въпроси – да, Windows 10X ще може да стартира Win32 приложения, в „контейнер”. Компанията уверява, че няма проблеми с пускането на MS Office приложения.

Под управлението на Windows 10X ще работят не само фирменият Surface Neo, но и сензорни устройства с два екрана от други производители, вкл. Asus, Dell, HP и Lenovo. Появата на такива устройства се очаква за коледния сезон през 2020 г.

Коментар