Кой работи по-добре: човекът или роботът

Платформата на Picnic може да прави 300 пици на час – от тези, 30-сантиметровите (снимка: Picnic)

„Роботите ще изместят хората! Не – хората са незаменими, роботите не могат да ги изместят!”. Споровете за работните места на хората в ерата на роботите се вихрят с пълна сила. Тази седмица една пицария показа кое е вярно.

След три години тихичка работа по роботизирана хранителна система, новостартиралата фирма Picnic от Сиатъл излезе от „стелт” режима си и представи система, която прави пици!

Picnic – известна по-рано като Otto Robotics и Vivid Robotics – е най-новият участник в кохортата от малки фирми и индустриални гиганти, които се опитват да намерят начини за автоматизиране на кухнята в условията на изтънели маржове, яростна конкуренция и недостиг на работна ръка.

Роботът, създаден от фирмата, е забележителен. Той е малък, съвсем компактен – побира се лесно във всяка кухня, разказва geekwire. Върху блата за пицата той сръчно подрежда ред доматен сос, ред кашкавал, ред колбас…

Платформата на Picnic може да прави 300 пици на час – от тези, 30-сантиметровите. Това е доста бързо. Бройката реално означава малко над 10 секунди за пица. Подобна скорост е полезна на места, където по време на пиковите часове, например на обяд, влизат много клиенти, съответно има голям брой поръчки.

Естествено, машини за пица има от години, това не е голяма новост. Но роботът на Picnic се различава в няколко аспекта. Първо, достатъчно малък е, за да се побере в повечето кухни на ресторантите. Второ, рецептите могат лесно да се променят, за да отговарят на капризите на местните клиенти. Трето и много важно – съставките са свежи.

Роботът не измества човека – тайната на добрата храна остава в ръцете на живия човек, а роботът само облекчава рутинната работа (снимка: Picnic)

Но има и друга, още по-важна подробност. Тя спасява пиците на Picnic от наличието на онзи вкус, за които казваме, че „сякаш робот ги е направил”. Като за начало, приготвянето на тестото, приготвянето на сосовете и печенето – истинското изкуство на пицата – са оставени в способните, ловки ръце на хората.

Сега си го представете: влиза поръчката за пица и се нарежда на цифрова „опашка” в платформата. Мятате тестото, машината започва да прави блата веднага след като тестото бъде подадено. Роботът има система за дигитално зрение, която му позволява да прави корекции, ако блатът е леко изместен от центъра. След като добави важните съставки, пицата е готова за фурната.

Освен това роботът е свързан към интернет и изпраща данни обратно до фирмата, за да може системата да се учи от грешките си.

Роботизираните готвачи все още са обект на доста спорове и възражения, но системата на Picnic не е единствена. Има и други фирми, които създават роботи за направата на пица, а някои от компаниите в този бранш – например Domino’s – автоматизират и други свои процеси като доставката на пица – те от доста време разнасят своите пратки с малки безпилотни колички.

Други фирми, които произвеждат ресторантско оборудване, също разработват роботи за автоматично правене на пица.

Поръчките за пица се нарежда на цифрова „опашка” в платформата (снимка: Picnic)

Това, което машината на Picnic показва, е съществено. От една страна, автоматизираното производство на прясно приготвена храна е съвсем реалистично, постижимо и удобно, а и много ефективно – то може да компенсира „слабото място” на хората в ресторанта, а именно – темпото.

От друга страна обаче, роботът не измества човека – тайната на добрата храна остава в ръцете на живия човек. Роботът само облекчава рутинната работа – онази досадната, повторяемата, уморителната, отегчителната.

„Picnic може да помогне на съществуващите ни служители да работят по-ефективно, като им позволи да удвоят или утроят обслужването на клиентите си, без това да се отразява негативно на работния процес”, казва съоснователят на фирмата за пици Zaucer – Аарон Робъртс. „Нашите служители смятат, че това ще им помогне да се справят по-добре с работата”.

Коментар