Американци „откриват Америка”
Тежката икономическа криза накара някои американци да прибегнат към опасната практика, която в държавите от третия свят отдавна се е превърнала в национален спорт: кражбата на електроенергия.

Много енергийни компании се оплакват, че загубите им от кражба на ток рязко са се увеличили, съобщава USA Today. Нарушители са както домакинства, които не успяват да плащат сметките си, така и собственици на ресторанти и малки производства, които се опитват да останат в бизнеса.

Те използват разнообразни тактики. Някои закачат проводници директно от електрическите стълбове, като заобикалят електромерите. Други пък се опитват да преработят електромерите така, че да отчитат по-малка консумация.

Електрическите компании научават за кражбите от съседи, внезапни проверки на електромери или ненормално ниска отчетена консумация. Като превантивна мярка те започват да използват умни уреди, които могат да наблюдават дистанционно доставките на ток.

Кражбата на ток е опасно занимание. Електрическите стълбове и кабели са под високо напрежение и могат да наранят сериозно или дори да убият неопитния крадец.

Коментар