Благоевград се сдоби със система за видеонаблюдение

Интелигентна система за видеонаблюдение ще подобри сигурността на жителите и гостите на Благоевград (снимка: CCO Public Domain)

Виваком изгради иновативна система за видеонаблюдение в Благоевград, която включва 179 камери, поставени на 68 възлови локации – входно-изходни точки, училища, детски градини, паркове.

Част от камерите имат функции за разпознаване на регистрационни номера, аналитични функции, откриване на лица, изоставени предмети и др. Системата ще предава постоянно и целогодишно информацията в полицията и общината, съобщиха от телекома.

Непосредствените ползи от въвеждането на интелигентна система за видеонаблюдение са свързани с подобряване на сигурността на жителите и гостите на града. Очакванията са битовата престъпност да намалее между 30% и 50%.

Системата ще подобри сигурността по време на масови прояви и  в случай на бедствия или аварии. Тя ще улесни взаимодействието на общинските служби за сигурност, като предава в реално време информацията към общината и МВР. Всичко това ще допринесе и за утвърждаване на Благоевград като сигурна туристическа дестинация.

Видеонаблюдението е първият модул от платформата на Виваком за управление на градската среда Viva Smart. Системата стъпва на добри международни практики, използвани успешно в 6 страни и 15 града като Измир, Дъблин, Злин, Дубай.

Платформата дава възможност за внедряване на допълнителни модули в няколко основни направления – мобилност, енергия, околна среда, безопасност, управление. Чрез единната система се очаква да се подобри взаимодействието между общинските служби, като по този начин се повишат контролът и възможността за адекватна реакция в критични ситуации.

Коментари по темата: „Благоевград се сдоби със система за видеонаблюдение”

добавете коментар...

  1. Ченгесария

    Поредната груба намеса в личната свобода на хората.

  2. Димитър Иванов

    Дано след време някаква статистика да предоставите за престъпността, да видим дали е намаляла или не.. колко са хванатите на база тези камери и т.н.

Коментар