Предстои интересна година за Lotus общността

Софтуерният разработчик Lotus планира множество нови продукти през настоящата година, стана ясно на форум в София, организиран от партньора на компанията у нас – IBS България.
Днешното работно място еволюира, като промяната засяга всички потребители и всички аспекти – работа, общуване, свободно време”, заяви на откриването Горан Ангелов, управител на IBS.
Софтурът на Lotus е предназначен да подобри условията за комуникация и общуване и да ускори бизнес процесите в организациите.
През 2008 година Lotus пусна няколко ключови продукта, сред които флагманът Lotus Notes & Domino 8.5, който обединява поща, бизнес приложения и всичко необходимо за съвместна работа.
Компанията предложи и безплатна бета версия на офис пакета Lotus Symphony, която е била свалена от над 1 милион потребители. Вече е достъпна завършената версия 1.2 на пакета, съдържащ приложения за текстообработка, електронни таблици и презентации. Symphony работи на Windows, Mac OS X и на три от най-популярните Linux системи – RedHat, Ubuntu и Novell.
Не казваме, че Lotus Symphony може да замести напълно Microsoft Office, но пакетът се явява безплатна алтернатива за много потребители, на които ще спести пари за лицензи, особено в условията на криза, коментира Горан Ангелов.
През настоящата година се очаква продуктът Alloy, който ще позволи на потребителите да управляват бизнес процеси в SAP през Lotus Notes клиент. Софтуерът ще се разпространява от IBM (част от която е Lotus) и SAP.
Lotus обяви също подобрени продукти за работа със смартфона BlackBerry и нова версия на софтуера за създавене на уеб сайтове WebSphere Portal 6.1, който вече е с фирменото жълто лого.
Компанията акцентира и на проекта Lotuslive.com. Приложенията за съвместна работа ще бъдат достъпни под формата на интернет базирани услуги. Софтуерът като услуга (SaaS) е може би най-бързо растящият сектор в момента, посочиха от IBS.
С нови продукти се обогатява и платформата за обединени комуникации UC2. Lotus Sametime 8.5 е изцяло пренаписан софтуер за видеоконференции, чрез който компаниите могат да работят много по-ефективно, като съкратят разходи за командировки и комуникации.
Lotus Sametime е най-използваният корпоративен продукт за мигновени комуникации, посочи Филип Дечев, мениджър в IBS. Чрез него компаниите могат да привлекат нови клиенти и да увеличат продажбите, като същевременно намалят разходите за пътувания и комуникации по телефона.
В новата версия 8.5 на продукта е подобрена стаята за срещи (Meeting Room), качеството на видеовръзката и възможностите за интеграция, обясни Лидия Викулова, акаунт мениджър в IBS. Добавен е и нов мобилен клиент.
Нов продукт за UC2 платформта е и Lotus Sametime Unified Telephony, който се интегрира с наличните телефонна система, устройства и приложения.

Коментар