Cisco подразни конкуренцията с първите си сървъри

Cisco Systems Inc. иска по-голямо парче от корпоративния компютърен пазар и планира да започне продажби на сървъри, конкурирайки стари партньори като Hewlett-Packard и IBM .
Сървърите са част от пакет, поддържан от Cisco и партньори като BMC Software и VMware, който използва предимствата на модерна технология, каквато е виртуализацията.
Компанията е най-големият в света производител на оборудване за компютърни мрежи, но обявените в началото на седмицата намерения ясно показват амбиции за място на пазара за корпоративни центрове за данни.
По време на видеоконференция главният изпълнителен директор на Cisco Джон Чембърс наблегна на това, че тяхната “унифицирана компютърна система” не е опит да се да стъпи на пазара на самостоятелни сървъри. “Нашият интерес в продуктовото пространство е много малък”, каза той. “Ние търсим отговор на въпроса: ”Какво ги свързва заедно”?
Чембърс смята, че унифицираният компютърен продукт е най-голямата инициатива на Cisco от 1993 година насам, когато чрез поглъщането на Crescendo Communications към оригиналните маршрутизатори на компанията бяха добавени комутаторите.
Оттогава досега компанията е изкупила множество по-малки фирми и е добавила потребителски стоки и кабелно и телевизионно оборудване към своя портфейл. Този път обаче тя смята да го разнообразява чрез разработване на собствени продукти, а не чрез купуване на други компании.
Мишел Бейли от IDC смята, че Cisco не се опитва да се изправи срещу HP и IBM на по-широкия пазар за сървъри, а ще се насочи към определена група от много големи потребители. Техните центрове за данни, например, поддържат големи уеб сайтове или доставят видео съдържание до персонални компютри или мобилни телефони. Това е бизнес за 20 млрд. долара годишно.
Чрез виртуализация сървърите могат бързо да преминават към различни задачи и да се оптимизира броя им в центъра за данни. Според Cisco новата система може да намали капиталовия разход на един център за данни с 20%, а оперативните разходи с 30%.
Марио Мацола, старши вицепрезидент на звеното за сървъри и виртуализация на Cisco каза, че решението да произвеждат собствени сървъри е продиктувано от желанието компанията да прави най-голямата част от виртуализацията.
Първоначалното съобщение не дава много подробности и не става ясно кога ще излезе новата система. Известно е, че ще обединява компютърни, мрежови и сторидж ресурси в една енергийно ефективна платформа, в основата на която ще са най-новите чипове на Intel. Ще се използва технология за разширяване на паметта с цел поддръжка на приложения с големи обеми данни, което ще позволи да се изграждат значително повече виртуални машини на сървър.
Други компании, които поддържат тази система, включват софтуерните доставчици Microsoft и Red Hat, консултантите Accenture и EMC, един производител на системи за съхранение на данни и мажоритарният собственик на VMware.
HP, която не само прави сървъри, но и конкурира Cisco в мрежовото оборудване, съобщи, че вече предлага собствен еквивалент на унифицираната компютърна система, която нарича адаптивна инфраструктура.
Визията, която те чертаят за утре, ние вече доставяме днес”, каза Джим Гантие, вицепрезидент по маркетинг на корпоративни сървъри и сторидж на HP. Той допълни, че производството на сървъри не е толкова лесно, колкото изглежда, изисква дългосрочни ангажименти в разработки и постоянни инвестиции.
На хартия може да изглежда наистина голяма идея, но като започнат, тя да изчезне във водата. Тогава може да открият, че във водата има някои неща, които не харесват”, каза оше Гантие.

Коментар