Google форсира производителите да пускат устройства с Android 10

От 31 януари 2020 г. Google ще одобрява смартфони и таблети само с Android 10 (снимка: CCO Public Domain)

Google ще изисква от производителите на устройства да пускат новите си смартфони с операционна система Android 10. Това  условие на интернет компанията ще влезе в сила от 31 януари 2020 г.

Експертите от XDA Developers са успели за се сдобият с копие на последната версия на документа на изискванията за инсталиране на Google Mobile Services (GMS) на Android смартфони и таблети. Производителите трябва да спазят тези изисквания, за да получат одобрение от Google за инсталиране на GMS – пакет от ценни приложения и услуги за Android потребителите, включително достъп до онлайн магазина Google Play.

Сред основните изисквания в актуализираната версия на документа е задължителното инсталиране на Android 10 на всички нови устройства, което ще влезе в сила от 31 януари 2020 г. След тази дата Google ще престане да одобрява устройства, базирани на предишната версия на мобилната платформа – Android 9 Pie.

Android 9 Pie излезе на 6 август 2018 г., така че до 31 януари на производителите се събират година и половина за пускане на устройства, базирани на нея. Това не означава, че смартфони и таблети с Android 9 няма да се появяват на пазара след 31 януари – става въпрос само за одобрение на устройствата до тази дата, докато пускането им в продажба може да се случи по-късно.

Но несъмнено, отсега нататък можем да очакваме много нови устройства – смартфони и таблети – да се предлагат на пазара с предварително инсталирана операционна система Android 10.

Коментар